Missä ja miten mikäkin kala syö? Näillä vinkeillä nappaa!

Katso listasta, mistä paikoista ja millä välineillä Suomen yleisimpiä kaloja saa parhaiten.

Lähtökohtaisesti kaikkia kaloja voi kalastaa ja niitä myös saa ympäri vuoden, kertoo Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja.

– Kyse on välineistä ja osaamisesta. Jälkimmäistä kertyy vain ajan ja kokemuksen kanssa.

Ahven

Ahventa saa kalastettua koko avovesiajan. Keväällä ahvenilla on kutuaika, ja syksyisin ne kerääntyvät syvänteisiin. Erityisesti virtaavat salmet, karikot, kaislikot ja laiturinaluset ovat paikkoja, joista ahvenia löytää. Ahven tarraa parhaiten matoon tai kalansyöttiin. Myös uistin tai jigi, eli silikoninen matoa, toukkaa tai pikkukalaa muistuttava viehe, toimii ahvenen houkuttamiseen.

Särki

Myös särjen kalastaminen onnistuu koko avovesiajan. Suomen kolmanneksi yleisintä kalalajia tavataan lähes kaikkialla, mutta ne viihtyvät erityisesti vesikasvustojen seassa, kaislikoissa ja laiturien alla. Särkiä saa ongittua parhaiten madolla.

Hauki

Haukien kutuaika on ahvenen tapaan keväällä, mutta niitä saa kalastettua koko avovesiajan. Suuret hauet saapuvat syksyn tullen matalammille vesille. Matalikkojen lisäksi hauet viihtyvät salmissa ja kaislikoissa. Parhaiten sen nappaamiseen sopii uistin tai jigi.

Kiiski

Kiiski jää koukkuun koko avovesiajan. Sitä tavataan myös kaikilla Suomen sisävesialueilla. Kiisken onkiminen onnistuu parhaiten matosyötillä.

Kuha

Kuhan kalastusaika on parhaimmillaan koko avovesiajan erityisesti matalissa lahdissa. Syksyllä kuhat kerääntyvät ahventen tapaan syvänteisiin. Myös virtaavat salmet, karikot ja kaislikot ovat kuhien mieleen. Kalasyötti tai mato ovat parhaat välineet kuhan kalastukseen. Kesällä kalastaminen onnistuu myös uistelemalla ja syksyllä jigillä.

Taimen

Taimenta saa kokoavovesiajan, merialueilla se syö parhaiten keväällä ja myöhään syksyllä. Taimen viihtyy koskissa, kivikkoisilla merenrannoilla, virtapaikoilla ja suurilla selkävesillä. Taimenta saa parhaiten perhoa tai uistinta heittämällä ja uistelemalla.

Lähetä kuva kalasaaliistasi

Oletko saanut ennätyshauen tai napannut huikean kalasaaliin mökkireissullasi? Jäikö koukkuun kookas kuha tai alamittainen ahven? Lähetä meille kuva kalasaaliistasi alla olevalla lomakkeella tai MTV Uutiset -sovelluksella!

Yhteystietoja pyydetään vain mahdollista toimittajan yhteydenottoa varten.

Lähetä video tai kuva sovelluksella:

1. Lataa MTV Uutiset sovelluskaupasta

2. Avaa MTV Uutiset -sovellus

3. Avaa valikko oikeasta yläkulmasta

4. Valitse Uutissilmä. Lähetä kuva!

5. Täytä yhteystietokentät

6. Valitse "Lähetä kuva tai video"

7. Valitse haluamasi tiedosto puhelimen galleriasta

8. Kuva tai video on siirtynyt MTV Uutistoimitukseen

Lue myös:

    Uusimmat