Mainos

Missä he ovat nyt? Vain seitsemän kirjettä saanut maajussi-Jaakko löysi sittenkin rakkauden: "Tässä on jotain niin oikeaa"

Maajussi Jaakko Mähönen on jäänyt katsojien mieleen vähäisen kirjesaaliinsa vuoksi. Harva tietää, että Mähösen tarina sai sittenkin onnellisen lopun.

Muistatko vielä Kiuruvedellä asuvan Jaakko Mähösen? Miehen, joka osallistui Maajussille morsian -ohjelman kolmannelle kaudelle vuonna 2008, ja sai pettymyksekseen vain seitsemän kirjettä. Vaatimattoman kirjesaaliin vuoksi mies ei koskaan päätynyt itse ohjelmaan, mutta katsojien sympatiat hän onnistui voittamaan puolelleen. Moni muistaa yhä hänen kohtalonsa. 

– Kyllähän se kirpaisi, kun muut saivat satoja kirjeitä. Ajattelin jo alusta alkaen, että samalla kaudella mukana ollut nuori ja komea Jussi kuorii morsiusehdokkaista kermat päältä, loput jää hevosmies-Jounille ja minä saan sitten ne rääppeet. En ollut niin mediaseksikäs kuin muut maajussit. Pitkässä juoksussa kaikella oli onneksi tarkoituksena, Mähönen toteaa.

Kirjeiden joukosta löytyi se oikea

Vaikka Mähönen ei päätynyt varsinaiseksi maajussiksi ohjelmaan, säästi hän saamansa kirjeet ja palasi niiden pariin heti alkupettymyksen jälkeen. Se kannatti, sillä seitsemän kirjeen joukosta löytyikin oikea kultakimpale. 

– Tällä hetkellä en voi valittaa. Moni maajusseista on edelleen yksin, mutta minä elän onnellisesti avioliitossa, Mähönen sanoo.

Hän kävi ohjelman jälkeen treffeillä kirjeen lähettäneen helsinkiläisen Tanjan kanssa. Juttu ei kuitenkaan ottanut vielä silloin tulta alleen. Välit lämpenivät vasta muutaman vuoden kuluttua ohjelman teon jälkeen, kun Jaakko ja Tanja alkoivat jälleen viestitellä toisilleen.

– Aloimme viipyilemään puhelimessa. Minä sitten sanoin Tanjalle, että hyppää junaan ja tule tänne, ja Tanjahan tuli. Minua jännitti hirveästi, koska silloin oli pimeä sysitalvi eikä missään ollut mitään. Ajattelin, että siinä on helsinkiläiselle totuttelemista. Siitä se sitten kuitenkin lähti.

Tanja muutti pian Jaakon luo Kiuruvedelle ja pariskunta meni kihloihin. Häitä vietettiin kolme ja puoli vuotta sitten.

– Sanon aina rouvalleni, että Juha Tapion laulu ”Jotain niin oikeaa” on kuin meistä tehty. Kun Tanja istuu viereeni, sen vain tietää, että tässä on jotain niin oikeaa. Kun se kappale tulee radiosta, liike pysähtyy, Mähönen herkistelee.

Tanja sai muuton jälkeen töitä Kiuruveden vanhustenhoitolaitoksesta. Päivätyönsä lisäksi hän huolehtii, että talon isännällä on lämmin ruoka pöydässä ja puhtaat pyykit kaapissa odottamassa. Lehmien lypsämisen hän jättää maajussille. 

– Tanjalla on ollut halua ja asennetta asettua kanssani tänne. Olen hänestä todella ylpeä. Hän on sopeutunut hyvin maatilan elämänmenoon. Välillä hän valittaa leikillään, kun kaikki tuntevat hänet vain Mähös-Jaakon rouvana tai maajussin emäntänä, Mähönen naurahtaa.

Lapsia pariskunnalla ei vielä ole, mutta ne ovat Mähösen mukaan tervetulleita milloin vaan.

– En kaipaa poikamieselämää. Onhan tämä vähän toista, kun pöydässä odottaa lämmin ruoka ja kaapissa puhtaat vaatteet.

Syöpäepäily laittoi elämänarvot uusiksi

Vaikka rakkausrintamalla menee hyvin, ei maatilan taloustilanne ole hääppöinen. Venäjän pakotteiden myötä suomalaisen maidon hinta laski kohtalokkaan alhaiseksi. Tuottajahintojen laskeminen näkyy auttamatta maitotilallisten tilipussissa.

Mähösen tilalta on toimitettu maitoa jo 60 vuoden ajan, joten tuotannon alasajo ei ole isännälle helppo päätös.

– Lehmämme ovat syöneet kahden vuoden edestä enemmän kuin ovat tienanneet. Tilanne on kestämätön. Jos löytäisin muita töitä, lopettaisin heti karjan kasvattamisen. Se on kuitenkin  iso päätös. Välillä tuntuu, että kun tätä työtä on tehnyt yli 30 vuotta, jää käteen vaan paskaset rukkaset, Mähönen toteaa.

"Välillä tuntuu, että kun tätä työtä on tehnyt yli 30 vuotta, jää käteen vain paskaset rukkaset."

Uuden työn etsiminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä Mähösen prioriteettilistalla. Mies joutui viime syksynä taistelemaan hengestään. Syöpäepäily laittoikin hänen elämänarvonsa uusiksi. 

– Treffit viikatemiehen kanssa olivat lähellä. Jouduin olemaan kolme ja puoli kuukautta sairauslomalla. Olen siis joutunut laittamaan elämänarvojakin uuteen uskoon. Onneksi kuitenkin kuntouduin ja pääsin jatkamaan töitäni. Kesällä olisi hirveästi kirittävää tilan töissä.

Mähösellä pelättiin olevan aggressiivinen kivessyöpä. Hän selvisi kuitenkin säikähdyksellä, vaikka leikkaus ei sujunutkaan täysin suunnitelmien mukaan.

– Kehotan kaikkia miehiä kopeloimaan kiveksiään. Minulla syöpäepäily tehtiin, vasta kun toinen kivekseni turposi nyrkin kokoiseksi. Onneksi se oli kuitenkin vain nestettä. Leikkauksen jälkeen minulle tuli kuitenkin infektio ja jouduin makaamaan sairaalassa viikon verran, Mähönen kertoo.

"Maajussit, ottakaa tosissaan tämä juttu!"

Kiuruveteläinen Mähönen ei kadu ohjelmaan mukaan lähtemistä. Vaikka hän ei koskaan päätynytkään varsinaiseksi maajussiksi, tunnistetaan hänet yhä silloin tällöin.

– Olin ollut jo ennen ohjelmaan mukaan lähtemistä se suvun toivoton tapaus. Kerkesin koluta läpi muun muassa Napakympin ennen Maajussille morsian -ohjelmaan osallistumista. Julkisuuden määrä yllätti minut täysin. Ihmiset alkoivat tuijotella kaupassa ja supatella selän takana. Silloin meitä maajusseja oli vielä niin vähän, että me olimme suuria julkkiksia, Mähönen muistelee. 

Maajussille morsian -ohjelman uusia kausia Mähönen on seurannut sivusilmällä. Hän on huomannut vuosien saatossa huolestuttavan trendin.

– Viime vuosina on näyttänyt siltä, että maajussit ja morsiusehdokkaat eivät ole olleet ihan tosissaan hommassa mukana. Ei olla oikein pyrittykään pariutumaan. Sen vuoksi suuria rakkaustarinoitakaan ei ole syntynyt. Uusille maajusseille vinkkini on, että ottakaahan tosissaan tämä juttu, niin saadaan vähän tulostakin, Mähönen kehottaa.

Maajussille morsian -ohjelman 10. kausi MTV3-kanavalla syksyllä. Kirjoita uusille maajusseille täällä!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.