Missä he ovat nyt? Tatu ja Eeka seikkailivat nuorten sydämiin Far Out -ohjelmassa

Jo ennen Madventuresin menestystä ja Amazing Race-ohjelmaa suomalaisnuoret innostuivat seikkailumatkailusta. Matkailuohjelma Far Out (2001-2002) teki suomalaista tv-historiaa, mutta sarja muistetaan ennen kaikkea Tatusta ja Eekasta – kilpailijakaksikosta, joiden villit seikkailut tekivät heistä tähtiä.

Kukapa 2000-luvun alun nuori ei muistaisi Tatua ja Eekaa, villiä parivaljakkoa, joiden edesottamuksia maailmalla sai seurata Far Out -ohjelmassa? Ohjelman ideana oli lähettää kaksi paria eri puolille maailmaa suorittamaan annettua tehtävää. Tehtävästään kilpakumppanukset kuvasivat videon, joka esitettiin yleisön iloksi ohjelmassa. Yleisö sai äänestää suosikkipariaan, ja voittajakaksikon matka jatkui häviäjien joutuessa palaamaan maitojunalla kotiin.

Tatun ja Eekan räävitön tyyli ja huumori purivat katsojakuntaan, ja niinpä pojat päätyivät kiertämään maailmaa koko tuotantokauden ajan. Voitto poiki heille oman tv-shown uudelle Sub tv:lle, radio-ohjelman ja Tatulle pestin Far Outin juontajana.

Mitä Tatulle ja Eekalle kuuluu nykyään?

Ohjelma mullisti Tatun elämän

Tatu Ferchenille (s. 1975) Far Out osoittautui oikeaksi elämänmullistukseksi. Muusikoksi opiskellut ja muun muassa Kwan-bändissä soittanut Tatu päätyi ohjelman myötä töihin tv-alalle. Nykyisin Tatulla on kolme lasta ja ura Shine Finlandilla, jossa hän kehittelee tv-ohjelmia.

Siitä hänellä ei ollut aavistustakaan silloin, kun lapsuuden kaveri houkutteli mukaan uuden Far Out -ohjelman pilottijaksoon. Siinä Tatu ja Eeka sekoilivat Tukholmassa, ja tekijätiimi piti näkemästään niin paljon, että ehdotti heitä mukaan varsinaiseenkin ohjelmaan.

– Aika on kullannut muistot, mutta erittäin hyvät fiilikset ohjelmasta jäi. Se oli mahtava kokemus. Olimme nuoria ja kokemattomia, ja oli hauskaa lähteä reissuun, Tatu muistelee.

Ohjelman teko ei ollut pelkkää ilonpitoa, sillä aikaa suorittaa ja kuvata tehtävä oli vain kolme päivää, ja jatkoon pääsyä jännitettiin koko viikko. Parhaimpana muistona on jäänyt mieleen kauden loppupuolen reissu Kööpenhaminaan.

– Meillä oli keskellä kävelykatua teltta, jossa oli luukku ja kyltti ”Meaning of Life”, elämän tarkoitus. Kun joku kurkisti luukusta, ammuimme häntä vesipyssyllä naamaan. Elämän tarkoitus oli siis nauraminen.

15 vuotta sitten Internet oli vielä lapsen kengissä, joten maailmalla reissanneet tv-tähdet eivät tienneet, millainen ilmiö ohjelmasta oli kotimaassa tullut. Suosio hiipui melko nopeasti, mutta edelleen ihmiset tunnistavat kadulla toisinaan, Tatu kertoo.

Tatu ja Eeka ovat yhä kavereita keskenään ja tapailevat tasaisin väliajoin. Tatu muistuttaa, että kaveriporukkaan kuuluu kolmaskin jäsen, joka tosin ei tullut katsojille tutuksi: kameramies Arto.

– Oikeasti se oli Tatu, Eeka ja Arto -show. Reissuja emme ole sittemmin tehneet, mutta olemme tavanneet yhdessä Porvoossa muistelemassa reissuja. Nyt kun on tullut ikää ja perhettä, se perinne on jäänyt.

Eeka tarvitsi alter egon työelämään

Eeka Mäkysellä (s. 1980) on isoja uutisia: hänestä on juuri tullut pienen tyttövauvan isä. Esikoinen on reilun viikon ikäinen ja isä onnensa kukkuloilla.

– Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon: jätin entisen työpaikkani, leikkasin 15 vuoden jälkeen tukkani lyhyeksi ja saatoin tyttöystäväni raskaaksi, Eeka kertoo hyväntuulisena.

Eeka ehti buukata bändejä Nosturissa 10 vuotta, kunnes siirtyi viime vuoden lopulla muun muassa Tuska -festivaalia tuottavan Finnish Metal Eventsin toimitusjohtajaksi.

Samanlaista työtä hän teki jo Far Outin aikaan. Vaikka julkisuudesta olisi voinut lähteä rakentamaan uraa, musiikkimaailma piti Eekan otteessaan. Hullunmyllyn ollessa kovimmillaan maine tosin haittasi jo työn tekoa.

Puhelimet pirisivät jatkuvasti, työtarjouksia sateli ja fanit seurasivat. Fanien takia nimeä ja numeroa ei voinut pitää esillä, joten Eeka esiintyi työelämässä Jeremy Laatokka -nimisellä alter egolla.

– Saturaatiopiste taisi olla se, kun joku nimesi lapsensa meidän mukaamme, Eeka muistelee.

Muistot Far Out -ajasta ovat hauskoja, mutta haalistuneita. Nyt Eeka kuvaa silloista menoa lähinnä sekoiluksi.

– Se oli ensimmäisiä reality-ohjelmia, ja oli siistiä olla mukana tekemässä tavallaan pioneerityötä. Olimme ensimmäisiä taviksista julkkiksiksi -ilmiössä.

Suosio tuli yllätyksenä, ja Eekan mielestä se myös jatkui yllättävän kauan. Eeka kertoo, että vielä kymmenen vuotta ohjelman jälkeenkin ihmiset tunnistivat hänet kadulla. Nykyisin samaa tapahtuu enää harvakseltaan. Jotain vanhoista ajoista on kuitenkin vielä jäljellä.

– Olimme viime kesänä Tatun kanssa purjehtimassa. Postasimme siitä kuvan Facebookiin, ja se sai heti valtavasti tykkäyksiä. Vieläkin on siis taikaa jäljellä.

Voisivatko Tatu ja Eeka tehdä paluun tv-ruutuun?

– Olisihan se hauska jotain keksiä, miksipä ei. Reissuun lähden milloin vain!

Lue myös:

    Uusimmat