Missä he ovat nyt: Janne Porkkaa syytetään edelleen Onnenpyörän loppumisesta

Janne Porkka kohtaa vieläkin syytöksiä suosikkiohjelman 14 vuoden takaisesta loppumisesta.

Juontaja Janne Porkka tuli koko kansan tuntemaksi 1990-luvulla, jolloin hän juonsi suosittua Onnenpyörä-tv-visailua.

Porkka toimi ohjelman juontajana kahdeksan vuoden ajan aina vuoteen 2001 saakka.

Tällä hetkellä Turussa asuva 50-vuotias mies nauttii syksyn pimenevistä illoista.

– Vuodenaikojen vaihdokset, niissä on jotain. Murrosvaiheet. Aina kun on kova myrsky, tulee olo, että pitäisi olla tuolla ulkosaaristossa ottamassa vastaan se tuuli ja kaikki. Kai sitä on edellisessä elämässään ollut Myrskyluodon Janne tai joku, Porkka pohtii MTV:n haastattelussa.

Porkka teki paluun televisioruutuihin tänä syksynä, kun hän piipahti MTV3-kanavan Possen vieraana

– Hassua oli, että kukaan kavereista ei kysynyt miltä tuntui olla Lolassa kiinni, vaan että miltä tuntui kun Tami (Juhani Tamminen) oli selässä.

Ura alkoi radiosta

Hypätään menneisyyteen. Janne Porkka aloitti media-alalla 1980-luvun lopulla.

– Aloitin urani radiohommissa Auran Aallot -radioasemalla. Paikallisradio oli aikamoinen ponnahduslauta ja korkeakoulu hulluille, luoville ihmisille kaupungissa. Se oli tilaisuus ja mahdollisuus tehdä ihan mitä vaan. Se oli melkeinpä vallankumouksellista. Sitä ehdotti päätoimittajalle ideaa ja sitten kokeiltiin. Se sitten breikkasi tai ei. Ei ollut mitään soittolistoja eikä minkäänlaisia kuuntelijaprofiileja.

– Radio oli profiloitu kaikille. Siihen aikaan ei ollut nuorisolle suunnattuja kanavia. Erilaisilla ohjelmilla tavoiteltiin nuoria kuuntelijoita. Radiota kuuntelivat pienet lapset ja varttuneempi väestö sekä kaikki siltä väliltä. Jokainen löysi jotain omaa.

Janne Porkasta piti tulla isona merikapteeni.

– Olen käynyt merimiesammattikoulun ja ollut muun muassa neljä vuotta laivalla töissä. Olen ollut Viking Sally -laivalla matruusina yhdeksän kuukauden ajan, ennen kuin alus myytiin virolaisille ja siitä tuli Estonia.

– Minua hymyilytti hirveästi aikoinaan se keskustelu mitä käytiin sen ympärillä, että miksi Estonia upposi. Siinä oli kaikenlaista salaliittoteoriaa sun muuta.

Porkka ihmettelee, mikseivät toimittajat soittaneet laivan entiselle henkilöstölle.

– Jos yksikin toimittaja olisi soittanut entisillä työntekijöille ja kysynyt, että oliko keulaportin kanssa ongelmia laivan ollessa nimeltään Viking Sally, moni olisi vastannut, että kyllä. Kyllä mekin Turusta lähdimme liikkeelle siten, että saimme autokannen rampin kiinni, mutta emme keulavisiiriä. Siellä hakkasimme lekojen kanssa, että saimme visiirin kiinni.

– Kaikesta legendaarisin oli nyt jo edesmennyt yliperämies, jonka lempinimi oli Parta ja joka veti tupakkaa. Yhden kerran oli kova myrsky. Hän sanoi minulle, että mene Janne katsomaan autokannelle, että tuleeko vesi sisään. Sanoin, että kyllä tulee. Hän kysyi, että onko vettä nilkkaan vai polveen asti. Vastasin, että nilkkaan. Hän sanoi, että ”sitten ei mitään hätää, tule pois.”

Laivan keulavisiiri vuosi siis jo silloin.

– Silloin, kun pikkuveli soitti minulle ja sanoi, että nyt pitää avata telkkari ja kun näin uutiset Estonian uppoamisesta, tiesin heti, mitä oli tapahtunut. Kun aallot hakkaavat avomerellä tarpeeksi voimakkaasti, niin visiirihän lentää äkkiä helvettiin siitä. Vesi pääsee autokannelle, ei siinä voi enää mitään tehdä.

"Olen oppinut kantapään kautta"

Porkka jätti radiohommat kokonaan taakseen vuonna 1990-luvun puolivälissä. Onnenpyörän juontajana mies aloitti vuonna 1993.

– Tein samaan aikaan kuunnelmia radioon ja juonsin Onnenpyörää. Koulutin itseäni samaan aikaan. Esiintymään ei opi kuin esiintymällä.

– Päädyin Onnenpyörän juontajaksi koekuvausten kautta vuonna 1993. Herranjumala siitä on aikaa.

1990-luvun alussa järjestettiin paljon harjannostajaisia, joissa Porkka esiintymässä kaverinsa kanssa.

– Laman tullen kävi sitten niin, että harjannostajaisia ja muita juhlia ei enää järjestettykään. Suomen taloustilanne näkyy myös viihdeteollisuudessa. Mutta toisaalta, kun on ankeaa, pitäisi olla myös viihdettä piristämässä.

– Olen oppinut näissä hommissa kaiken kantapään kautta. Samoin kävi Onnenpyörässä. Sitä kautta tuli se tunnettuus, se mitä jokainen esiintyjä tarvitsee uransa aikana. Tunnettuus on julkisuutta hienompi sana.

– Tänä päivänä kaikki tv-ohjelmat ovat liian valmiiksi pureskeltuja. Ohjelmissa seurataan liikaa sitä, mitä toiset tekevät. Mitä siinä jää katsojalle? Se niiden hahmojen ihmettely. Siinä vaan seurataan, kun muut elää.

Nykynuoret ovat Janne Porkan mielestä älykkäitä.

– He bongaavat Netflixistä ja muualta haastavia sarjoja. Ei heitä kiinnosta Bile-Danit sun muut. Tämä uusi sukupolvi haastaa itseään, heillä on ihan uudet arvot. Eivät he katso telkkaria.

Onnenpyörää taltioitiin laivalla.

– Ohjelmaa kuvattiin 20 tunnin risteilyillä. Silloin painotettiin sitä, kun laiva lähti illalla ja kuvaukset olivat seuraavana päivänä, että kilpailijat eivät juhlisi yömyöhään. Kävihän sitä pari kertaa niin, että jollain oli jäänyt ryyppy päälle ja saapui kuvauksiin humalassa.

– Sitten vaan sanottiin, että et pääse kuvauksiin. Kilpailijat arvostivat myös meitä tekijöitä. Sanoimme, että kyllähän te ehditte vetää lärvit myöhemminkin.

Porkka kertoo viiden Onnenpyörä-vuoden jälkeen hieman leipääntyneensä juontamiseen.

– Siinä tuli mietittyä, että pitäisikö sitä jotain muuta. Kun sitten keskustelin läheisten ja ystävien kanssa, ajattelin, että ei tästä haittaakaan ole. Toisaalta, onhan se jättänyt leimansa. Senhän takia mekin olemme nyt tässä haastattelutilanteessa, Porkka naurahtaa.

Kun Onnenpyörä päätettiin lopettaa, Porkka ei suostunut surkuttelemaan.

– Kun viimeinen ohjelma tehtiin, sanoin kaikille, että nyt ei surkutella vaan tehdään aivan mielettömän hyvä ohjelma. Lopetimme rinta rottingilla.

– Lopettamisen jälkeiset viisi vuotta jouduin vastaamaan kysymyksiin siitä, miksi lopetin ohjelman. Enhän minä sitä lopettanut. Minua syytettiin Onnenpyörän lopettamisesta ja syytetään vielä tänä päivänäkin.

Porkka paljastaa Pertti ”Spede” Pasasen tarjonneen hänelle Onnenpyörän jälkeen Speden Spelien juontajan paikkaa.

– En silloin tajunnut, että asia on näin. Kun hän soitti minulle ja tarjosi paikkaa, en uskonut että puhelimessa oli Spede. Luulin, että se on joku kaverini, joka pilailee, hän paljastaa.

– Kanavalta sanottiin sitten kuitenkin, etten voi hypätä Onnenpyörästä toiseen ohjelmaan. Olisi ollut pakko pitää taukoa.

Vuosina 2002–2008 Janne Porkka juonsi Seinäjoella Tangomarkkinoita.

– Tangomarkkinoiden juontaminen oli helvetin haastavaa ja hienoa. Piti lämmittää ensin paikalla oleva yleisö ja sitten tuli päälle vielä suora lähetys. Se oli pirun haastavaa ja hienoa, mutta henkisesti raskasta.

Porkka tekee tänä päivänä muun muassa paljon juonto- ja stand up -keikkoja. Haastattelupäivänä mies oli lähdössä Joroisille esiintymään.

– Sinne menen heittämään imitaatio- ja stand up -keikkaa. Teemme kaverin kanssa myös laivalla keikkaa kerran viikossa. Siellä sun täällä kaikennäköistä.

– Tykkään tehdä sitä. Ei minua häiritse lähteä ajamaan keikalle satojen kilometrien päähän. Se on aina mukavaa.

Mies käy paljon esiintymässä myös tasavuosisynttäreillä.

– Pystyn itse viisikymppisenä kuittailemaan paljon kolme- ja neljäkymppisille. Siitä saa paljon iloa irti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja