Minkälainen mies sopii sukusolujen luovuttajaksi?

Sukusolujen luovutus ei ole aivan yksinkertainen asia. Luovutus onnistuu vain yhdellä viidestä luovuttajaehdokkaasta. Asiaa mutkistaa myös lainsäädäntö, joka takaa lapselle oikeuden ottaa selvää luovuttajan henkilöllisyyydestä.

Spermapankki, josta nainen voi valita tulevan lapsensa isän kriteerit aina koulutustaustasta harrastuksiin asti, ei Suomessa ole todellisuutta. Väestöliiton ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo, että Suomessa äideille kerrotaan sukusoluja luovuttaneesta henkilöstä mahdollisimman vähän.

– Emme kerro paljoa, ellei siihen ole erityistä tarvetta. Niukasta linjastamme on käyty keskusteluakin, että olisiko tarvetta muutoksella. Tarkoitus on kuitenkin se, että tällä asialla ei lähdetä shoppailemaan. Emme kerro luovuttajan ammattia tai harrastuksia, ainoastaan silmien, ihon ja hiusten värin, etnisyyden ja pituuden, Suikkari kertoo.

Päätös perustuu lakiin hedelmöityshoidoista. Sama laki velvoittaa lääkäriä valitsemaan sukusolut, joiden luovuttaja muistuttaa ulkonäöltään syntyvän lapsen vanhempaa.

Hedelmöityslain mukaan sukusolujen luovuttajaksi sopii mies, jolle ei aiheudu sukusolujen luovutuksesta terveydellistä vaaraa, eikä hänellä ole sellaista vakavaa perinnöllistä sairautta tai tarttuvaa tautia, joka voi aiheuttaa vakavan sairauden syntyvälle lapselle tai hänen äidilleen.

Lapseen ei juridisia oikeuksia

Luovutetuista sukusoluista syntyneellä lapsella on nykylain mukaan oikeus ottaa selvää luovuttajan henkilöllisyys täysi-ikäiseksi päästyään. Suikkari myöntää, että lain muutos on vähentänyt luovuttajien määrää. Väestöliiton klinikoilla sukusolujen luovuttajia on kuitenkin riittänyt yhtä paljon kuin ennenkin.

– Meillä on hyvä maine, informoimme asiasta riittävästi ja ihmiset luottavat meihin, Suikkari tarkentaa.

Sukusolujaan luovuttamassa käy Väestöklinikalla tavallisimmin asiaa pitkään miettineitä miehiä.

– Halu auttaa on yleisin syy miksi meille tullaan, Suikkari sanoo.

Sukusolujen luovuttaminen ei aina ole vain miehen oma asia, sillä teolla on vaikutuksia myös miehen muihin perheenjäseniin.

– Kehottaisin miestä keskustelemaan siitä, miten puoliso ja lapset suhtautuvat tilanteeseen ja miltä tuntuu, jos luovutuksesta alkunsa saanut lapsi ottaa täysi-ikäiseksi tultuaan yhteyttä. Kannattaa myös muistaa, ettei lapseen ole mitään juridisia oikeuksia. Juridisia oikeuksia luovuttajaan ei ole myöskään syntyvällä lapsella tai hänen äidillään, Suikkari sanoo.

Siemennestettä voi luovuttaa 5--10 kertaa

Sukusoluja voi luovuttaa Suomessa kaikilla Väestöliiton klinikoilla. Myös jotkut yksityiset vastaanotot ottavat sukusoluja vastaan. Asiasta kiinnostuneen miehen kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliittoon.

Mieheltä otetaan ennen sukusolujen luovutusta paitsi verikokeet, myös siemennestenäyte, jotta tiedetään riittävätkö siittiöt pakastamiseen.

– Luovutus onnistuu vain yhdellä viidestä luovuttajasta, Suikkari kertoo.

Koepakastus- ja sulatusprosessin jälkeen siemennesteen luovutuskertoja on 5-10 puolen vuoden aikana. Näytteet pakastetaan ja pidetään karanteenissa puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen miehestä otetaan vielä kerran verinäytteet, jonka jälkeen sukusolut ovat valmiita käytettäväksi.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat