Ministeriössä kaavaillut matkustusrajoitukset saavat murskapalautetta – "Erittäin monimutkainen, vaikeasti ymmärrettävä sekä mahdoton toteuttaa"

Matkustuksen myötä Suomeen tulleiden tautitapauksien määrä on selvässä nousussa 1:01
Mitä ulkomailta Suomeen tulleiden matkustajien koronatapausten määrälle on käynyt? Katso video viime torstailta!

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu lakiesitys uusista matkustusrajoituksista saa erittäin kriittistä palautetta.

Matkustusrajoituksia koskevaa hallituksen esitystä moititaan lausuntokierroksella sekavaksi, epäonnistuneeksi ja jopa toteuttamiskelvottomaksi.

Ministeriössä virkatyönä valmistellussa mallissa tartuntatautilääkäri voisi määrätä 10 vuorokauden karanteenin matkustajalle, joka saapuu maasta, jossa koronan ilmaantuvuus on vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Tätä pienempien ilmaantuvuuslukujen maista Suomeen voisi tulla käytännössä vapaasti.

Lisäksi mallissa on poikkeuksia. Suomeen voisi tulla korkeankin ilmaantuvuuden maasta ilman karanteenia kolmeksi päiväksi, jos koronatesti olisi tehty lähtömaassa. Toinen, Suomessa tehtävä testi mahdollistaisi 3–6 vuorokauden oleskelun. Tätä pidempi oleskelu vaatisi kolmen vuorokauden karanteenin.

MTV Uutiset on jo aiemmin kertonut, ettei eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta tule hyväksymään näin monimutkaista mallia. 

Lakiesityksestä ei ylipäätäänkään ole poliittista sopua: keskusta ei ole hyväksynyt kaavailtua mallia.

"Mahdoton toteuttaa käytännössä"

Kritiikki sekavuudesta toistuu esimerkiksi useissa Lapin matkailuyritysten nyt antamissa lausunnoissa.

– Lakiesitys on erittäin monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä sekä mahdoton toteuttaa käytännössä, yritykset toteavat.

Yritykset ehdottavat tilalle "yhden testin mallia", jossa lähtömaassa tehty testi tai Suomessa tehtävä pikatesti mahdollistaisi kaikista maista matkustamisen vailla aikarajoja.

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo lausunnossaan, että sääntelyä on syytä selkeyttää.

Useat kunnat ilmaisevat lausunnoissaan huolensa kuntien lisääntyvästä työtaakasta. Kuntaliitto katsoo, että tartuntatautilääkärien siirtäminen muusta toiminnasta rajanylityspaikoille on tällä hetkellä käytännössä mahdotonta.

Finnair pyytää täsmennyksiä, kunnat huolissaan työtaakasta

Lentoyhtiö Finnair on kärsinyt matkustusrajoituksista erittäin rankasti. Hallituksen esitys on yrityksen lausunnon mukaan "tärkeä ja oikeansuuntainen".

Myös Finnairin mukaan esitys on kuitenkin epäselvä. Sen mukaan esityksessä ei esimerkiksi perustella, miksi Suomeen voisi tulla ilman karanteeneja vain niistä maissa, joissa ilmaantuvuus on Suomeen verrattuna enintään kaksin- eikä vaikkapa viisinkertainen.

Lisäksi Finnairin mielestä tulisi täsmentää, koskisivatko säädökset myös Suomen kansalaisia.

Suomen lentoasemia pyörittävä Finavia kirjoittaa puolestaan mallin olevan "liian moniportainen ja monimutkainen", jotta matkailu voisi elpyä. Ulkomaalaiset eivät Finavian mukaan kokisi Suomea houkuttelevana kohteena.

Professori Scheinin näkee periaatteellisia ongelmia

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheininin mukaan "esitysluonnos on epäonnistunut".

– Luonnostellut säännökset ovat kasuistisia [yksittäistapauksiin puuttuvia], epäselviä ja jopa keskenään ristiriitaisia. Niihin liittyy suuria periaatteellisia ongelmia, alkaen lääketieteen väärinkäytöstä, Scheinin toteaa lausunnossaan.

Ongelmallista on Scheinin mukaan esimerkiksi se, että tartuntatautilääkärit joutuisivat tekemään karanteenipäätöksiä osin poliittisesti päätetyin perustein.

Lisäksi esityksessä ei Scheininin mielestä ole otettu huomioon riittävästi EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta tai saamelaisten ikimuistoista oikeutta liikkua rajojen yli vapaasti.

Lohi: Lakiesitys ehditään ehkä käsitellä ennen joulua

Hallituksen esitystä koskeva lausuntokierros päättyy tänään.

Tämän jälkeen hallitus valmistelee lakiesityksen, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle 3. joulukuuta. 

Toistaiseksi Suomi jatkaa tiukkoja matkustusrajoituksia, niin sanottua liikennevalomallia, jossa vapaasti voi tulla vain niistä maista, joissa koronan ilmenemisluku on korkeintaan 25 tartuntaa per 100 000 asukasta kahdessa viikossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohen (kesk.) mukaan eduskunta saattaa ehtiä käsitellä esityksen uudesta mallista vielä ennen joulua.

– Pääosa talven sesongista on jo menetetty, mutta ajattelen itse niin, että matkustussääntöjä ei tehdä tätä päivää vaan tulevaisuutta varten, Lohi kommentoi eilen MTV Uutisille.

Uuden, mahdollisesti selkeämmän mallin syntyminen tulee vaatimaan vielä hallituspuolueiden välisiä keskusteluja, jotta matkustusrajoitusten toteuttamisesta päästään yksimielisyyteen.

– Niiden sääntöjen kanssa, jotka nyt mahdollisesti tulevat voimaan, pitäisi pystyä elämään tästä parikin vuotta eteenpäin, Lohi arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat