Ministeriö MTV:lle: Ravintoloiden koronarajoituksia päivitettävä elokuussa – muuten voimaan tulevat "ankarimmat säädökset"

4:37
Ravintoloiden koronarajoituksia höllennettiin 10. heinäkuutaa – näin ala kommentoi: "Lopullinen vastuu on kuluttajalla"

Tämän hetkinen asetus on voimassa elokuun loppuun. Sen pohjalta vaaditaan tällä hetkellä vain omaa istumapaikkaa jokaiselle asiakkaalle sekä tavallista tarkempia hygieniatoimia sekä -ohjeistuksia.

Koronatilanteen aiheuttamat rajoitukset ravintolatoimintaan tulevat päivittymään elokuun aikana. Näin lupaa hallintoneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Tuomisen mukaan päivittäminen on tehtävä, koska asetuksen viimeinen voimassaolopäivä on 31.8. 

– Tämä nykyinen rajoitus on lievä. Ainoa konkreettinen rajoitus on se, että asiakkaalla on oltava istumapaikka, Tuominen sanoo.

Epidemiatilannetta seurataankin nyt STM:ssä silmä kovana. Tuomisen mukaan nyt ei ole vielä tapahtunut mitään suurta muutosta, mutta aletaan olla siinä rajalla. Tilannetta tarkkaillaan lähestulkoon joka päivä.

Laissa on säädetty maksimirajoitukset, joilla ravintolatoimintaa voidaan rajoittaa, Tuominen muistuttaa. Tämänkin vuoksi asetuksen päivittäminen on välttämätöntä elokuun aikana.

– Nyt jos unohdettaisiin uudistaa asetus, tulisivat ankarimmat säädökset voimaan.

Alueelliset rajoitukset eivät houkuta

Jos rajoituksia päädytään jossain vaiheessa lisäämään, tarjoaa laki saman keinovalikoiman, mikä oli käytössä keväällä ja alkukesästä: asiakasmäärää sekä anniskelu- ja aukioloaikoja voitaisiin rajoittaa. Noutopöydät saatettaisiin taas joutua sulkemaan.

– Laissa ei ole sellaista keinoa, mikä olisi jäänyt käyttämättä, Tuominen vahvistaa.

Alueellisia rajoituksia Tuominen ei pidä todennäköisinä. Alueellisiin rajoituksiin liittyy useampi ongelma lähtien elinkeinotoiminnan yhdenvertaisuudesta eri puolilla Suomea. Rajoja toimille on myös vaikea piirtää, kun ihmiset liikkuvat ympäri Suomea.

– Jos laitetaan Uudellamaalla ravintolat kiinni kahdeltatoista, niin mitä tapahtuu Riihimäen ja Hyvinkään välillä? 

Tuomisen mukaan on mahdollista, että hyvässä tautitilanteessa oleva alue voisi saada yökerhoihinsa naapurimaakunnan juhlijat, jotka vain kasvattaisivat alueen tartuntariskiä.

Korjattu otsikosta muutettava-sana muotoon päivitettävä kello 18.47.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja