Mainos

Ministeriö aloittaa lisäselvitykset Tukholman lähetystön tupakka- ja alkoholisotkun takia

Ulkoministeriö selvittää Suomen Tukholman-edustustossa ilmenneitä alkoholi- ja tupakkaostoja.

Suomen suurlähetystössä on välitetty kymmeniätuhansia savukkeita ja yli sata litraa viiniä, olutta ja viinaa, kertoi ruotsinkielisten lehtien oma uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) tänään.  

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe kertoo, että ministeriö aloittaa uutisen paljastamien tietojen takia lisäselvitykset. Prosessi vie hänen arvionsa mukaan vähintään viikkoja. Rouhe toteaa, että kysymyksessä on ainutkertainen tapaus näin suuressa mittaluokassa.  

Hallintojohtaja korostaa, että ensin hankitaan lisää tietoja, jonka jälkeen päätetään mahdollisista toimista. Rouhe ei vielä osaa sanoa, onko ministeriö yhteydessä myös Ruotsin viranomaisiin.

Käytäntö ei erottele omia ja edustuston ostoja

SPT:n laskelmien mukaan Ruotsin valtio on luultavimmin menettänyt noin 20000 euroa verorahoja vuodessa tupakan ja alkoholin välityksen vuoksi. SPT tutki verovapaiden tuotteiden hakemukset vuosilta 2013-2015.  

Ari Rouhe muistuttaa myös, että verovapaat ostokset ovat lähtökohtaisesti edustuston ja kohdemaan viranomaisen välisiä asioita, eli esimerkiksi ulkoministeriöllä ei ole ostoista suoraan tietoja. Diplomaattien oikeus verovapaisiin ostoksiin perustuu kansainvälisen diplomatian käytäntöihin, joiden mukaan toisen maan edustaja on vapaa kohdemaansa verotuksesta.  

Rouheen mukaan verovapaiden ostosten tiimoilta ei erotella, ostaako henkilö esimerkiksi alkoholia vaikkapa edustuston edustustilaisuuteen, vai ostaako hän sitä kenties myös itselleen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.