Ministeri Toivakka luopuisi työvoiman saatavuusharkinnasta

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) sanoo MTV Uutisille, että työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta Suomeen pitäisi helpottaa luopumalla työvoiman saatavuusharkinnasta.

Työvoiman saatavuusharkinta tarkoittaa, että EU ja ETA-alueen ulkopuolinen työntekijä ei saa työlupaa, ennen kuin on selvitetty, että Suomesta ei löydy sopivia työntekijöitä.

– IT-alallakin on ihan konkreettisia esimerkkejä. Jos esimerkiksi kiinalainen tai intialainen yritys haluaa tulla Suomeen ja haluaa jonkun avainhenkilönsä tuoda tänne, jotta voi perustaa yrityksen ja palkata suomalaisia. Tämä kompastuu siihen, että hän ei voi tuoda tätä osaajaa Suomeen, sanoo Toivakka MTV Uutisille.

Toivakan mukaan työvoimaa on jo nyt vaikea löytää Suomesta esimerkiksi ravintola-alalla.

Elinkeinoelämä ja kokoomus ovat ajaneet työvoiman saatavuusharkinnan poistamista pitkään.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne toivoi hiljattain vakavaa keskustelua työvoiman riittävyydestä tulevaisuudessa. Demarit vastustavat kuitenkin edelleen saatavuusharkinnasta luopumista, koska sen pelätään luovan kahden kerroksen työmarkkinat ja nykykäytäntöä varsinkin avainhenkilöiden osalta pidetään jo riittävän joustavana.

Rinne sanoi tänään eduskunnassa, että tällä hetkellä tärkeintä on keskittyä talouskasvun ja työllisyyden rakentamiseen Suomeen.

– Sitten kun tulee se aika, että ikärakenteen muutos vaikuttaa siihen, että palvelutarve lisääntyy ja tarvitaan tekeviä käsiä huolehtimaan vanhuksista, ja toisaalta tarvitaan talouskasvua varten käsipareja tekemään työtä. Sitten kun on se aika, niin silloin työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät konkreettiset toimet on käynnistettävä, sanoi Rinne eduskunnan kyselytunnilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja