Mainos

Ministeri Mykkänen Ylellä: Liikenneselvityksen keskeytys oli ainoa oikea johtopäätös

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) toteaa Ylen aamutelevisiossa, että eilen uutisoitu liikenneselvityksen keskeyttäminen oli ainoa oikea johtopäätös.

– Sellaisenaan malli ei olisi toiminut. Tarkoitus on hyvä, että väyliä hoidetaan pitkäjänteisemmin. Oli vaikea nähdä, miten erityistehtäväväyläyhtiö olisi voinut toimia nykyjärjestelmää paremmin, Mykkänen sanoo Ylellä. 

 Berner olisi halunnut luopua autoverosta ja siirtyä käyttömaksuihin

-Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti viime viikolla liikenneverkkoselvityksen, jossa ehdotettiin suuria mullistuksia liikenteeseen.

-Selvityksessä ehdotettiin muun muassa autoverosta luopumista ja siirtymistä tienkäyttömaksuihin.  

-Ministeriön mukaan liikenneverkko voitaisiin rahoittaa tien käyttäjiltä kerättäviltä maksuilta, jotka eivät vaatisi paikannusta.  

-Autoveron poiston lisäksi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) väläytti polttoaineveron ja ajoneuvoveron laskua.  

-Ehdotus nostatti hallituksen sisäisen kiistan selvityksen sisällöstä sekä uudistuksen toimintatavoista.  

-Berner keskeytti maanantaina selvitystä koskevan lausuntokierroksen, koska hänen mukaansa ilman rahoituksen uudistamista liikenneverkon kehittämiseen ei ole liiketaloudellisia edellytyksiä.  

-Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan liikenneverkon kehittämistä mietitään seuraavaksi rauhassa hallituspuolueiden kesken.

Liikenneselvitys sai heti julkistamisensa jälkeen viime torstaina paljon kritiikkiä. Myös keskustan hallituskumppanit perussuomalaiset ja kokoomus kritisoivat sitä. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi MTV Uutisille, että hallituskumppaneiden kanssa käytiin esitys kyllä ennen julkistusta läpi. Mykkänen taas sanoo, että koko esitystä ei nähty.

– Hallituskumppaneiden kanssa käytiin informoivia keskusteluita. Berner valitsi sen tien, että tekee esityksen omissa nimissään. Saimme tietoa, mitä hän tietyissä asioissa on esittämässä. Emme nähneet esitystä ennen ensi viikkoa, Mykkänen sanoo.

– Tässä tilanteessa osoittautui hankalaksi käydä pitkää julkista keskustelua. Uudistus olisi pitänyt valmistella toisella tavalla. Arvostan sinällään ministeri Anne Bernerin tapaa tuoda omia aloitteitaan julkisuuteen.  

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti illalla, että liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan päätös selvityksen keskeyttämisestä oli ministeri Anne Bernerin (kesk.). Päätös syntyi saadun palautteen pohjalta useiden keskustelujen jälkeen.  

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi eilen illalla jo Twitterissä pitävänsä hyvänä, että autoverotukseen liittyvä epävarmuus saatiin ratkottua. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi taas eilen lyhyesti tekstiviestillä Ylelle, että on tyytyväinen ratkaisuun.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja