Ministeri Harakka esittää Turku-Skopje -lentoyhteyden katkaisemista – "Tämän reitin sulkemisen viesti kaikille suomalaisille on se, että näihin riskimaihin ei tulisi matkustaa"

Suomi saattaa katkaista lennot Skopjeen – ministeri Harakalla on viesti kaikille suomalaisille 3:08
Suomi saattaa katkaista lennot Skopjeen – ministeri Harakalla on viesti kaikille suomalaisille.

"Jollei muuta ilmene, niin esimerkiksi lauantaina 29.päivä ei enää laskeudu konetta. Toisin sanoen Turkuun tulisi vielä kolme konetta", toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Harakka esittää Skopje-Turku -lentoyhteyden katkaisemista hallitukselle huomenna tiistaina. 

– Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun tullut lentoyhteys, jonka myötä on tullut useampia kymmeniä tartuntoja, niin sen osalta olemme valmistautumassa poikkeustoimiin. Olen esittämässä huomenna hallituksen neuvottelussa, että katkaisemme väliaikaisesti Turun ja Skopjen välisen lentoyhteyden, Harakka kertoo MTV Uutisille.

Onko jo varmaa, että lentoyhteys katkaistaan?

– Kyllä meillä tästä on hyvin selvä yksimielisyys, että tilanne on vakava. Ja vaikka tilanne on ollut kokoajan erittäin hyvin hallinnassa – matkustajat on testattu, tapaukset on löydetty, karanteeneja on määrätty ja valvottu – niin siitä huolimatta tämä lento on syytä nyt lakkauttaa. Uskoisin, että tästä löytyy yksimielisyys.

Kuinka kauan lennot olisivat pois käytöstä?

– Sitä on vaikea sanoa tässä vaiheessa, koska kaikki nämä liikenteen rajoitukset ovat EU-säännösten mukaan poikkeuksia. Meillähän on vapaa liikkuvuus ja rajat auki Euroopassa ja siihen on sitten koronan vuoksi tullut muutoksia. Joten kaikki ratkaisut ovat aina väliaikaisia.

Milloin tämä katkaisu tehtäisiin?

– Jollei muuta ilmene, niin esimerkiksi lauantaina 29.päivä ei enää laskeudu konetta. Toisin sanoen Turkuun tulisi vielä kolme konetta. Ne kaikki tietysti kontrolloidaan tarkasti, testaukset tehdään ja karanteenit määrätään.

Onko matkustajilla tullut harkintavirhe, että alueelle on lähdetty?

– Tämän reitin sulkemisen viesti kaikille suomalaisille on se, että näihin riskimaihin ei tulisi matkustaa.

Onko muita maita, jotka joutuvat harkinnan alle tämänkaltaisiin toimenpiteisiin?

–  Ei näytä siltä tällä hetkellä.

Onko muita maita, johon ei ole syytä mennä?

– Me valmistelemme hallituksessa juuri ensi viikolla voimaan tulevia uusia säännöksiä siitä listasta, josta Suomeen voi matkustaa. Pääministerin mainitsema liikennevalomalli varmaankin kertoo silloin sen, että kaikki punaista välkkyvät ovat maita, joihin matkustaminen on erittäin epäsuositeltavaa.

Onko teillä tiedossa tämä lista?

– Ei. Se on juuri parhaillaan valmistelussa ja tulee hallituksen käsittelyyn varmastikin tässä loppuviikosta.  

Miten tätä liikennevalomallia tullaan käytännössä rajalla toimeenpanemaan?

– Tärkeää on se, että pystyisimme mahdollisuuksien mukaan seuraamaan sitä, että mistä matkustaja on alun alkaen lähtenyt, vaikka tulisikin sitten vihreän värisessä yhteydessä Suomeen. Tässä on aika hyvin onnistuttu. Täytyy muistaa, että tiedot Pohjois-Makedonian riskeistä saatiin varsin varhaisessa ja tilanne on ollut jatkuvasti varsin hyvin hallinnassa.

Uskotteko, että jatkossa tullaan tekemään pakkotestaamista ja pakkokaranteeneja?

– Tähän en ota kantaa. 

Hallitus kokoontuu huomenna Säätytalolle puimaan koronatilannetta kello 17 alkaen. Asialla on Pohjois-Makedonian lisäksi muun muassa testaamisen liittyvät ongelmat. 

Lue myös:

    Uusimmat