Ministeri Haatainen pyysi Huoltovarmuuskeskusta selvittämään maskifiaskon – Jussi Halla-aho suhtautuu epäileväisesti: "En ole tutkiva viranomainen, mutta..."

37:26
HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi – näin työministeri Tuula Haatainen kommentoi suojamaskikohua perjantain tiedotustilaisuudessa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema sai lähteä erikoisen maskifiaskon myötä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo toivovansa, ettei kyse ole virkamiehen uhraamisesta poliitikon pelastamiseksi.

Kiinasta saapui alkuviikosta Suomeen suojaimia, joista ei ole sairaalakäyttöön.

Kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemies Onni Sarmasteen kanssa tehtiin miljoonien eurojen sopimukset taustoja tarkistamatta.

Erikoisten käänteiden seurauksena työministeri Tuula Haatainen (sd.) ilmoitti tänään, että työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) alaisen Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt ja saanut eron tehtävästään.

Myös ministeri Haataisen itsensä eroa on vaadittu kansanedustajatasolta asti. 

"Toivon, että näin ei ole käynyt"

Oppositiojohtaja Jussi Halla-ahon mukaan rahan kuluttaminen "sähläämiseen" ei ole siedettävää. Toisaalta Halla-aho toivoo, ettei Lounemaa irtisanottu vain Haataisen maineen pelastamiseksi.

– Sellainenkaan tilanne ei tietenkään ole demokratiassa ja oikeusvaltiossa oikein hyvä, että uhrataan virkamiehet poliitikkojen kasvojen säilyttämiseksi, Halla-aho sanoo MTV Uutisille.

– Toivon, että näin ei ole käynyt, Halla-aho jatkaa.

"Toivon, että selvitys on riippumaton ja puolueeton"

Suojavarusteostoista on käynnistetty ulkopuolisen tahon toteuttama tarkistus.

Tämän lisäksi käynnissä on sisäinen selvitys. Työministeri Haatainen on esittänyt kokonaisuudesta selvityspyynnön HVK:n hallitukselle, jonka on määrä vastata ministerille tiistaina.

– Toivon, että tämä selvitys on riippumaton ja puolueeton ja ettei sillä pyritä pelastamaan ministeri Haataista, mikäli ministeri on laiminlyönyt niitä valvontavelvollisuuksia, joita hänellä tässä asiassa on, Halla-aho kommentoi.

Halla-aho vastaa vihjaillen kysymykseen siitä, onko Huoltovarmuuskeskuksen selvitystä syytä epäillä puolueelliseksi.

– Minä en ole tutkiva viranomainen, mutta tietysti jos ministeriö tekee omista toiminnoistaan selvitystä, siinä tulee vähän sellainen ajatus, onko pukki kaalimaan vartijana, Halla-aho sanoo.

MTV Uutiset ei tavoittanut toisen suuren oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa kommentoimaan ajankohtaista poliittista tilannetta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja