Ministereihin kohdistuu vakavia uhkauksia vuosittain

Kolmekymppinen mies uhkaili sisäministeri Maria Ohisaloa netissä – laitonta uhkausta käsitellään käräjillä 2:41
Katso video: Maria Ohisaloon kohdistunutta laitonta uhkausta käsitellään käräjillä.

Valtioneuvoston jäseniin kohdistuvia vakavaksi luokiteltavia uhkauksia tulee ilmi joitain tapauksia vuodessa, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

Kurvisen mukaan määrä on pysytellyt jotakuinkin samalla tasolla kuin aiemmin, jos verrataan vaikkapa edelliseen vuoteen. Lievempää häirintää ja uhkailua tapahtuu tätä enemmän.

Kurvisen mukaan päätös siitä, meneekö tapaus poliisitutkintaan, perustuu tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan. Jokainen tapaus arvioidaan huolella.

– Siinä arvioidaan sitä uhkan tasoa, se on määräävä tekijä, Kurvinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa kaikkiin tapauksiin, jotka voivat vaarantaa valtioneuvoston jäsenten tai virkamiesten toiminnan, suhtaudutaan vakavasti.

– Me teemme arvion kaikissa tapauksissa, ja osa tapauksista johtaa jatkotoimenpiteisiin ja osa ei johda, Kurvinen sanoo.

Soini ja Stubb rikosten kohteina ministerikausillaan

Viime vuosien aikana myös Timo Soini (sin.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat ministerinä toimiessaan joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Ulkoministerinä toiminut Soini oli tapaamassa äänestäjiä Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019, kun keski-ikäinen mies yritti lyödä häntä muovipullolla. Asiassa on nostettu syyte pahoinpitelyn yrityksestä. Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Syytteitä on määrä käsitellä käräjäoikeudessa tammikuussa.

Valtiovarainministerinä toimineen Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä ja kivitettiin elokuussa 2016. Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen tutkinnan valmistumista.

Stubbin päälle myös heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän sakkoihin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.

Lue myös:

    Uusimmat