Mainos

"Minä ammuin Osaman" – paljastus suututti kollegat, rattijuopumus tahrasi ampujan lupaavaa uraa

Yhdysvaltain laivaston Seal-erikoisjoukot surmasivat al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin tasan viisi vuotta sitten. Hänet sanoo ampuneensa Robert O'Neill, jonka paljastus toissa vuonna herätti kohua. 

O'Neill kertoi iskun yksityiskohtia Washington Postin haastattelussa. Kaikki hänen entiset sotilaskollegansa eivät olleet tyytyväisiä asiasta, sillä erikoisjoukot ovat sitoutuneet pitämään salassa tehtävänsä ja olemaan retostelematta niillä. 

Erikoisjoukot tappoivat bin Ladenin tämän piilopaikassa isossa talossa Abbottabadissa Pakistanissa.  

O'Neillin mukaan hän ampui bin Ladenia ensin kahdesti päähän, ja kolmannen kerran tämän maatessa lattialla.

Tapahtumista on kertonut myös iskuun osallistunut Matt Bissonnette, joka sanoo myös ampuneensa bin Ladenia. Bissonnette kirjoitti iskusta kirjan No Easy Day.

2:18

2:05

Asiantuntijana Fox-kanavalla 

Haastattelun jälkeen 40-vuotias O'Neill on toiminut sotilasasiantuntijana Fox-kanavan uutisissa.

Hän on myös kiertänyt pitämässä puheita. Sellaiseen O'Neill oli myös valmistautumassa huhtikuun alussa, kun hänet löydettiin nukkumassa autonsa ratin takana Buttessa Montanan osavaltiossa.

Juopuneena sekoili kertomuksessaan

O'Neill kieltäytyi antamasta puhallusnäytettä, mutta myöhemmin tehty koe osoitti hänen olleen alkoholin vaikutuksen alaisena. O'Neill sai syytteen rattijuopumuksesta. 

O'Neill sekoili poliisin pidättäessä hänet. Ensin hän sanoi juoneensa vain yhden drinkin, mutta perui sanansa. Hän myös sanoi ehkä syöneensä unilääkettä, ja ensin kertoi lentäneensä Butteen Euroopasta, ja muuttikin mielensä kertoen saapuneensa Väli-Amerikasta. 

Virallinen tarina kiistetään

Yhdysvaltalaisen tutkivan journalistin Seymour Hershin mukaan julki tulleet tiedot bin Ladenin jäljittämisestä ja kuolemasta ovat kuitenkin maan hallinnon kehittämä tarina.

Hershin mukaan bin Ladenin paljasti pakistanilainen viranomainen suurta rahasummaa vastaan. Hersh myös kyseenalaisti sen, että bin Laden kuoli tulitaistelussa. Valkoinen talo joutuikin myöntämään, ettei bin Laden ollut aseistautunut ampumishetkellä. 

2:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.