Miltä energiatehokkaan rakentamisen tulevaisuus maassamme näyttää?

Pöyry Finlandin johtamassa energiapoliittisessa paneelikeskustelussa kuultiin asiantuntijoiden näkemyksiä energiatehokkaan rakentamisen tulevaisuudesta.

Suomalainen kiinteistöala on sitoutunut uusiutuvan energian käytön lisäämiseen sekä kasvihuonepäästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseen lähivuosien aikana. Kuinka tavoitteet saavutetaan?

Tutkimusprofessori Miimu Airaksisen mukaan pelkkä päästöjen tarkkailu ei enää riitä, vaan jatkossa on kiinnitettävä huomiota rakennusten primäärienergian käyttöön sekä resurssitehokkuuteen. Kuluttajia tulisi informoida, milloin on viisasta käyttää energiaa. Voisiko esimerkiksi pyykinpesua siirtää tunnilla, jolloin päästöt pienentyisivät? Järkevät käyttöajat, huipputehojen pienentäminen sekä tilojen tehokas käyttö nousevat avainasemaan ympäristöystävällisessä asumisessa.

Teknologiajohtaja Mika Lautanala esitteli uudiskohteita, joissa on jo päästy nollaenergiatasoon. Esimerkkinä hän mainitsi Kempeleen ekokorttelin, jonka matalaenergiatalojen lämpö tuotetaan biomassalla. Lautanala näkee etenkin vanhan rakennuskannan haasteena. Voitaisiinko puurakenteisia elementtejä hyödyntää korjausrakentamisessa ja tehdastyön osuutta lisätä, jolloin laatu paranisi?

Tilankäytön tehostaminen pienentää päästöjä

Senaatti-kiinteistöjen johtaja Juha Lemström painotti, että puolityhjien toimistojen ja varastotilojen lämmitys aiheuttaa turhaa energiankulutusta. Henkilökuntaa vähentämällä ja työtehoa tehostamalla tilojen tarve ja niistä aiheutuvat päästöt vähenisivät. Tyhjiksi jääneille tiloille tulisi myös löytää uusia käyttötarkoituksia. Kierrätykseen olisi niin ikään syytä kiinnittää huomiota: esimerkiksi vanhan talon purkumateriaalit tulisi ottaa hyötykäyttöön.

Paneelissa nousi esiin myös asukastiheyden hallinta, sillä maassamme asutaan vieläkin melko väljästi. Asutusta tiivistämällä palvelujen saatavuus ja joukkoliikenne paranisivat. Lisäksi pohdittiin, olisiko lisärakennusoikeudessa ratkaisu energiasaneerausten aiheuttamiin taloudellisiin kuluihin. Lisärakennuksen myymällä asuntoyhtiöt voisivat panostaa vanhojen rakennusten korjaamiseen energiatehokkaammiksi.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat