Miltä Ähtärin pandojen ahdinko näyttää Kiinasta käsin? Suurlähettiläs kommentoi: "Voi olettaa, että asiaa jossain vaiheessa seurataan"

MTV sai haltuunsa sähköpostin: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan, jos taloudellista tukea ei tule, varoittaa eläinpuisto 1:12
Video: MTV sai haltuunsa sähköpostin – Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan, jos taloudellista tukea ei tule, varoittaa eläinpuisto

Ähtärin eläinpuiston pandojen palautusuhka Kiinaan on ollut yksi viime aikojen pääpuheenaiheista Suomessa. Samaa ei voi sanoa Kiinasta.

Suomen Kiinan-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkolan mukaan asia ei ole toistaiseksi näkynyt Kiinassa oikeastaan millään tavalla.

– Tässä vaiheessa ei ole näkynyt oikein mitenkään. Kiinalaisten taholta ei ole tullut viestejä eikä myöskään Kiinan mediassa asia ei ole ollut esillä, Mikkola kertoo MTV Uutisille.

Lumi ja Pyry saattavat kuitenkin tulevaisuudessa herättää kiinalaisissa kiinnostusta, jos aihe nousee mediaan.

– Pandoillahan on hyvin suuri merkitys kiinalaisessa kulttuurissa, ne edustavat monia positiivisia asioita. Siinä mielessä voi olettaa, että asiaa tietyllä tavalla jossain vaiheessa seurataan ja se huomataan, Mikkola sanoo.

– Pandat ovat yleensä Kiinalle ja kiinalaisille tärkeitä asioita. Jos niihin liittyviä uutisia jossain vaiheessa on, niin ne voivat saada huomiota jossain vaiheessa, hän jatkaa.

"Toivon, että saadaan kestävä ratkaisu"

Eläinpuisto on kertonut tarvitsevansa seuraavan kahden vuoden aikana 900 000 euroa vuodessa, jotta Kiinasta vuonna 2018 tuodut Lumi ja Pyry pysyvät Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö kertoi eilen MTV Uutisille, että valtio ei aio antaa eläinpuiston kaipaamaa avustusta. Asia pyrittäneenkin ratkaisemaan yrityssponsoreilla.

Suurlähettiläs Mikkola ei ota kantaa siihen, miten mahdollinen palautus vaikuttaisi Kiinan ja Suomen suhteisiin.

– En halua lähteä ennakoimaan tilannetta. Tässä vaiheessa toivon, että harmittavaan tilanteeseen, joka pandemian myötä on syntynyt, saadaan kestävä ratkaisu niin pandojen kuin Ähtärin osalta.

Lue myös:

    Uusimmat