Ähtärin eläinpuisto varoittaa: Pandoja uhkaa palautus Kiinaan jo vuodenvaihteen jälkeen – MTV sai haltuunsa sähköpostin

MTV sai haltuunsa sähköpostin: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan, jos taloudellista tukea ei tule, varoittaa eläinpuisto 1:12
Tästä Ähtärin eläinpuiston ahdingosta on kyse.

Ähtärin eläinpuiston mukaan Lumi ja Pyry -isopandoja uhkaa palautus Kiinaan mahdollisesti jo vuodenvaihteen jälkeen, mikäli puisto ei saa taloudellista tukea. Asia käy ilmi MTV Uutisten näkemästä sähköpostista.

MTV Uutiset on nähnyt Ähtäri Zoosta Suomi-Kiina kauppayhdistyksen jäsenyrityksille lähetetyn sähköpostiviestin, jossa tilanne on otettu esiin.

Viestissä sanotaan, että eläinpuiston taloudellinen tilanne pandojen laadukkaan ylläpitämisen takaamiseksi on vakavasti uhattuna kaikista pyrkimyksistä huolimatta.

Ilman tukitoimia näyttää väistämättömältä, että isopandat joudutaan palauttamaan Kiinaan "hyvin pian, jo vuodenvaihteen jälkeen", viestissä sanotaan.

Viestissä vastaanottajilta pyydetään taloudellista tukea, jotta pandojen suojeluohjelman toteutumista voidaan jatkaa Suomessa. Viestissä uskotaan, että pandojen sijoituksella Suomeen on ollut vaikutusta myös kauppasuhteiden edistymiseen Kiinassa.

"Vaihtoehto vaihtoehtojen joukossa"

MTV Uutiset tavoitti puhelimitse Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen.

Olemme saaneet vinkkauksen, että pandat oltaisiin mahdollisesti palauttamassa Kiinaan, mikäli taloudellista tukea ei Ähtärin eläinpuistolle ole tulossa. Pitääkö tällainen väittämä paikkansa?

– Se on yksi vaihtoehto vaihtoehtojen joukossa.

Onko tällaista tukea nyt tulossa puistolle, että kuinka vakava tilanne on tällä hetkellä?

– Siihen on liian aikaista tällä hetkellä vielä kommentoida, me neuvotellaan useiden kumppanien ja useaan suuntaan asiasta. Vielä ei pysty sanomaan. Töitä tehdään ja projektia viedään eteenpäin, sen aika näyttää.

Meillä on tieto, että teiltä olisi Suomi-Kiina kauppayhdistyksen jäseniltä kysytty taloudellista tukea puistolle. Samassa tiedossa on näin, että jo vuodenvaihteen jälkeen voi näyttää siltä, että pandat joudutaan palauttamaan Kiinaan jos rahoitusta tai tukea ei tule.

– Nämä ovat sellaisia kirjeitä, jotka eivät kuulu julkisuuteen. Minä en kommentoi näihin, ja olen erittäin pahoillani jos tämmöisiä asioita ruvetaan tässä vaiheessa nostamaan esiin. Silloin tehdään todella hallaa tälle meidän projektille.

Onko Suomi-Kiina suhteisiin tulossa kolhu jos pandat jouduttaisiin lähettämään takaisin?

– Kyllähän pandat ovat tietynlainen ystävyyden ja yhteistyön ele Suomen ja Kiinan välillä, ja ei se ole poissuljettua, että se ei vaikuta suhteisiin. Olen väärä henkilö siihen antamaan lausuntoa, onko se niin vai eikö se ole näin. Sen kaikki tietää, että pandat ovat Kiinan ylpeys ja niitä ei kaikille maille anneta. On hyvin tarkkaa, mihin he pandat luovuttavat suojeltavaksi. Suomi on yksi, joka on valittu.

Suomi-Kiina kauppayhdistys vahvistaa yhteydenoton

MTV:n näkemässä sähköpostissa lukee, että Ähtärin eläinpuisto on ollut yhteydessä Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtajaan Timo Helosuohon, joka on esitellyt asiaa kauppayhdistyksen kokouksessa.

Helosuo vahvistaa MTV:lle, että Ähtärin eläinpuistosta on oltu häneen yhteydessä asian tiimoilta.

Helosuo kertoo kehottaneensa heitä olemaan yhteydessä suomalaisiin yrityksiin, joilla voisi olla intressejä asiaan.

– Siinä mielessä olen ohjannut heidät suoraan keskustelemaan niiden tahojen kanssa. Siitä, millaista se yhteistyö voisi sisällöltään olla, ei ole minulla tarkempaa tietoa. Tilanne siitä, että siellä [Ähtärin eläinpuistossa] on haasteita talouden kanssa, tuli minulle tietoon tässä yhteydessä, Helosuo sanoo.

Helosuo ei osaa esittää arviota siitä, minkälaisia tukisummia Ähtärin eläinpuisto tarvitsisi yrityksiltä.

– Minulla ei ole tarkkaa arviota. Jos se on ihan pieni summa, niin se olisi varmaan hoidettu.

Ähtärin taloustilanne otsikoissa jo viime vuonna

Ähtärin eläinpuisto väläytti pandojen palauttamista jo kesäkuussa 2020. 

Tuolloin maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliokommentoi muun muassa HS:lle, että "pandojen lähettäminen takaisin Kiinaan ei ole tällä hetkellä millään tasolla todennäköistä".

MTV Uutiset on tavoitellut kansliapäällikköä kommentoimaan uutta käännettä perjantaina.

Suomen Kuvalehti uutisoi viime vuoden kesällä, että Ähtärin eläinpuistolle myönnettiin 1,5 miljoonan euron koronatuki.

Lumi ja Pyry -isopandat saapuivat Kiinasta Suomeen tammikuussa vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat