Suomi ei myönnä tukea Ähtärin eläinpuiston pandapiinaan – "Valtio ei missään vaiheessa luvannut euroja"

3:36
Katso videolta koko haastattelu: Näin maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö tyrmää valtion puuttumisen Ähtärin eläinpuiston ahdinkoon.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan valtio ei aio myöntää Ähtärin eläinpuistolle sen kaipaamaa avustusta pandojen ylläpitoon.

Eläinpuisto on kertonut tarvitsevansa seuraavan kahden vuoden aikana noin 900 000 euroa vuodessa, jotta pandojen palautuksilta vältyttäisin.

Maa- ja Metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mukaan ”alusta alkaen oli selvää, että pandojen kustannuksia ei hoideta valtion varoin”.

– Eläintarha sitoutui alun alkaenkin pitämään huolta siitä, että kustannukset katetaan ja heillä oli oma kannattavuuslaskentansa ja omat liiketoimintasuunnitelmansa. Sitä kautta se oli puhtaasti Ähtärin ja Ähtärin eläinpuiston vastuulla oleva asia.

– Valtio ei missään vaiheessa luvannut euroja ja näin on systemaattisesti myös maa- ja metsätalousministerin kautta julkisuuteenkin sanottu.  

Asia pyritään ratkaisemaan yrityssponsoreilla

Puisto on pyytänyt Suomi-Kiina kauppayhdistyksen jäsenyrityksiltä taloudellista tukea, jotta pandojen suojeluohjelman toteutumista voitaisiin jatkaa Suomessa.

Husu-Kallio kertoo toivovansa, että asia ratkeaisi yrityssponsoreiden tuella.

– Niin kuin julkisuudessa on ollut, niin nyt haetaan kumppaneita, jotka osallistuisivat kustannuksiin, jotta eläintarha niin sanotusti pääsee jaloilleen.

Eläinpuistossa on jo käynnissä yt-neuvottelut menojen karsimiseksi. Eläinpuistolla on ollut talousvaikeuksia jo kauan. Pandojen palauttaminen oli viimeksi otsikoissa kesällä 2020.

15 vuoden vuokrasopimus

Pandakaksikko Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen vuonna 2018. Ne ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella.

– Kyllä lähtökohtana oli se, että pandapariskunta olisi koko vuokra-ajan Suomessa, Kallio kertoo.

Jos Lumi ja Pyry saisivat perheenlisäystä, nekin pandat olisivat Kiinan valtion omistuksessa ja poistuisivat Suomesta joka tapauksessa.

– On erittäin surullista, jos ollaan siinä tilanteessa, että joudutaan harkitsemaan sitä, että eläimet eivät pysyisikään täällä pidempään.

Lue pandojen tilanteesta lisää:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja