Mainos

Milosevic sanoutui irti voimankäytöstä

Serbian presidentti Slobodan Milosevic sanoi tänään, etteivät poliisi tai asevoimat puutu jo lähes kolme viikkoa jatkuneisiin hallituksen vastaisiin joukkomielenosoituksiin. Milosevicin kannasta kertoi yhdysvaltalaisen lehdistön vapautta tarkkailevan komitean puheenjohtaja Kati Marton, joka keskusteli Serbian presidentin kanssa Belgradissa.

Milosevicin lupaus joutui oitis koetukselle, kun arviolta runsas neljännesmiljoona ihmistä kokoontui tähän mennessä suurimpaan mielenosoitukseen pääkaupungin Belgradin kaduille. Opiskelijat järjestivät vastalausemarsseja myös useissa muissa Serbian kaupungeissa.

Kati Marton sanoi Milosevicin vakuuttaneen, että hän sallii mielenosoitusten jatkuvan rauhallisesti ja ilman poliisin tai asevoimien väliintuloa. Marton keskusteli Milosevicin kanssa kaksi ja puoli tuntia. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Milosevic on keskustellut ulkopuolisten kanssa mielenosoituksista, jotka ovat jatkuneet jo miltei kolme viikkoa.

Radioasemia ei enää häiritä

Marton, joka on Yhdysvaltain rauhanneuvottelijan Richard Holbrooken vaimo, saapui äskettäin Belgradiin puuttuakseen tiedotusvälineiden toiminnan supistamiseen. Hän oli saanut Milosevicilta vakuutuksen, ettei valtiovalta vastedes puutu riippumattomien radioasemien toimintaan. Kaksi suosittua radioasemaa vaiennettiin aiemmin tällä viikolla, mutta torstaina ne pääsivät aloittamaan lähetyksensä uudelleen.

Suurmielenosoitusten taustalla on opposition syyte marraskuun kunnallisvaalien tulosten väärentämisestä. Serbian hallitus taipui aiemmin tällä viikolla opposition vaatimuksiin ja määräsi maan korkeimman oikeuden tutkimaan uudelleen vaalitulokset. Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan vielä viikonvaihteen aikana.

Opposition mukaan hallituksen vastaiset voimat voittivat paikallisvaalit useissa Serbian kaupungeissa, mm. pääkaupungissa Belgradissa. Viranomaiset hylkäsivät kuitenkin kaupunkien vaalitulokset ja järjestivät uuden äänestyskierroksen. Opposition osittaisesta boikotista huolimatta se voitti myös toisen vaalikierroksen useilla paikkakunnilla, mutta menetti asemansa Belgradissa.

Oppositio muodosti varjohallituksen

Serbian oppositio on muodostanut varjohallituksen, ilmoitti oppositiojohtaja Vuc Draskovic tänään. Draskovicin mukaan oppositio on muodostanut "demokraattisen hallituksen, joka on valmis korvaamaan Serbian presidentin Slobodan Milosevicin ja järjestämään maassa uudet vaalit".
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.