Milloin Olkiluoto 3 otetaan säännölliseen käyttöön? "Toivomme, että mahdollisimman pian"

Teollisuuden Voiman mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaa uudessa yksikössä Eurajoella runsaan kuukauden kuluttua.  Yhtiön mukaan laitos on toiminut kokonaisuutena hyvin koekäytön aikana, mutta vikoja on ollut yksittäisissä laitteissa.

Olkiluoto 3 viivästyy. Tämä lause on kuultu lukemattomissa uutislähetyksissä vuosien mittaan, ja erityisen tiuhaan viime aikoina. Laitosyksikkö kytkettiin lopulta valtakunnanverkkoon viime vuoden maaliskuussa. Koekäytön aikana teknisiä ongelmia on ollut muun muassa turbiinilaitoksella, syöttövesipumpuissa ja varoventtiileissä. Teollisuuden Voiman viestintäpäällikön Johanna Ahon pitää viivästyksiä harmillisina.

– Toki toivomme, että laitos saadaan mahdollisimman pian tuotantoon, mutta haluamme toteuttaa koekäyttövaiheen huolellisesti loppuun ja turvallisuus edellä. Koekäytön aikana laitosta rasitetaan sellaisella tavalla, jota normaalikäytössä tuskin koskaan tulee tapahtumaan. Sen tarkoituksena on myös osoittaa, että laitos toimii kokonaisuutena hyvin, mutta osoittaa sellaiset kohteet tai laitteet ja komponentit, jotka vaativat vielä jonkinlaista säätöä, tarkastusta tai huoltoa, Aho sanoo.

Viimeisimmän tiedon mukaan sähköntuotannon on määrä jatkua keskiviikkona. Säännöllinen tuotanto alkaa näillä näkymin 17. huhtikuuta. Olkiluoto 3:n teho on 1 600 megawattia ja sen on tarkoitus kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. 

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan tuotannon alkamisesta olisi ollut suuri apu myös tänä talvena. Lämpimän sään ja tuulivoiman hyvän saatavuuden myötä pahimmat pelot sähkönhinnasta eivät kuitenkaan näytä toteutuvan.

– Sen kautta voidaan varmistaa se, että esimerkiksi ensi talvena sähkön riittävyys olisi paremmin varmistettu kuin kuluneena talvena ja uutena isona tuotantona vaikuttaa tukkumarkkinahintoihin, jotka sitten helpottavat hintapaineita, Leskelä toteaa.

Yhteensä Olkiluodon kolme laitosta tulevat tuottamaan lähes kolmasosan koko maan sähköstä. Samalla sähköntuonnin pitäisi vähentyä noin puolella. Olkiluodon kolmosreaktorin piti käynnistyä alun perin jo vuonna 2009.

Lue myös:

    Uusimmat