Hanna Nohynek: Kolmansilla rokoteannoksilla ei ole vielä kiirettä Suomessa – Krista Kiuru varoitteli jo tehon heikkenemisestä

1:40
Infektiolääkärin epätoivoinen vetoomus koronarokotusten puolesta: "Hetken näytti hyvältä ja melkein juhlittiin, mutta nyt laivan pohja vuotaa"

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän ainoa asia tämänpäiväisessä kokouksessa on suosituksen antaminen kolmannesta koronarokotuksesta.

– Meillä ei ole mitään muuta asialistalla. Emme puhu vielä ollenkaan neljänsistä rokotuksista. Kolmansilla rokoteannoksilla ei ole vielä Suomessa kiirettä, toteaa KRAR:in sihteerinä toimiva ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä. 

MTV Uutiset ihmettelee tätä, sillä Israelissa ja Qatarissa tehdyn tutkimuksen mukaan Pfizer Bion Techin koronarokotteen vasta-aine määrä laski merkittävästi jo kahden kuukauden kuluttua rokottamisesta. Laskua on nähtävillä erityisesti miesten, yli 65-vuotiaiden tai vanhempien ja sellaisten henkilöiden keskuudessa, joilla on heikentynyt immuunivaste.

Nohynekin mukaan tässäkin tutkimuksessa vakava tauti estyi kuitenkin.

– Tilanne on meillä huomattavasti parempi, sillä Israelissa rokotukset annettiin lyhyellä annosvälillä kolmella viikolla. Meillä lyhyemmällä annosvälillä on annettu vain ensimmäiset noin 90 000 rokotetta, joiden kolmannet rokotukset ovat jo käynnistyneet, ylilääkäri jatkaa.

Suurin osa suomalaisista on saanut rokotteen kahdentoista, kahdeksan ja kuuden viikon annosväleillä.

– Pidemmästä annosvälistä tulee immunologisesti tutkittuna selvästi parempi ja pidempi suoja eikä kolmannella annoksella ole siten kiire. Tutkimusten mukaan puolen vuoden kuluttua toisesta rokotuksesta on aikaisin aikapiste, jossa kolmansia annoksia ryhdytään keskimäärin antamaan ellei ole lääketieteellisiä syitä sille, että kahden annoksen rokotevaste on jäänyt keskimääräistä heikommaksi, lisää Nohynek.

Mutta mikä on suojateho kahdeksan kuukauden kuluttua?

– Vielä silloinkin suojateho on hyvä estämään vakavan sairastumisen valtaosalla, sanoo Nohynek.

KRAR ei tiedota tänään kokouksen lopputulemasta vaan julkistaminen jää Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle. KRARin puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan THL tiedottanee rokotuksista vasta huomenna torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja