Millainen yhtye on Suomea Euroviisuissa edustava Blind Channel? Ponnistivat menestykseen ennakkoluuloista huolimatta: "Halutaan valloittaa maailma"

Yleisö oli myyty, ja Blind Channel raivasi tiensä jatkoon Euroviisuissa – näin yhtye reagoi, kun finaalipaikka julkistettiin 3:06
Yleisö oli myyty, ja Blind Channel raivasi tiensä jatkoon Euroviisuissa – näin yhtye reagoi, kun finaalipaikka julkistettiin

Suomen Euroviisuedustaja Blind Channel tähtää maailmanmaineeseen.

Koko Suomi jännittää Blind Channel -yhtyeen kohtaloa lauantaina 22. toukokuuta, kun bändi nousee Suomen edustajana kilpailemaan Euroviisujen finaalin voitosta Alankomaiden Rotterdamissa. Bändi taisteli finaalipaikastaan torstaina 20. toukokuuta, jolloin semifinaali muodostui todelliseksi jännitysnäytelmäksi. Paikalla ollut yleisö mylvi onnesta ja kannustuksesta, kun Suomen ilmoitettiin viimeisenä saaneen paikan finaalista. 

Ennen semifinaalia Blind Channelin jäsenet arvioivat MTV Uutisille, että seuraavan kerran yhtye saa kunnolla nukuttua vasta Suomessa, mikäli finaalipaikka lohkeaa. 

– Jos me päästään finaaliin, me ollaan hotellilla takaisin joskus kolmelta yöllä ja seitsemältä on herätys ja takaisin hommiin käymään finaalitreeniä läpi, laulaja NikoVilhelm kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

–  Me ollaan nuoria, kyllä me jaksetaan, kitaristi JoonasPorko jatkoi. 

Joukosta erottujat

Blind Channel -yhtye päätyi Suomen Euroviisuedustajaksi voitettuaan Uuden Musiikin Kilpailun alkuvuodesta. Bändi erottui muista UMK-finalisteista etenkin sen musiikin tyylisuuntauksen ansiosta. 

Yhtye itse on kuvaillut musiikkinsa olevan violent poppia – ei siis perinteistä suomalaista heviä, josta Suomi on maailmallakin tunnettu.

– Me ei missään nimessä olla klassinen suomalainen hevibändi, mitä jotkut ehkä haluaa mieltää. Me tehdään täysin uudenlaista juttua niin freshillä tatsilla kuin pystyy, yhtyeen toinen laulaja, Joel Hokka hehkuttaa. 

Hokka uskoo, että lähitulevaisuudessa on luvassa aivan ”uudenlainen raskaan musiikin aalto”.

– Uskon, että olemme sen aallon kärkipäässä, ja etenkin vielä kotimaisena tekijänä viemässä jopa skandinaavisen synkkää raskaampaa musaa Eurooppaan, se on siistiä, Hokka sanoo.

– Me halutaan valloittaa maailma, meillä on nälkä, hän jatkaa. 

UMK-finaalia seurasivat lukuisat viisufanit ympäri maailmaa, ja sosiaalisen median perusteella suomalaisyhtye ja Dark Side -kappale vetosivat myös faneihin. 

Kun yhtye ilmoitti lähdöstään UMK-kisaan, monikaan suomalainen ei tuntenut yhtyettä. 

Vilhemin mukaan yhtye on kyllä noteerattu suomalaisissa kuin eurooppalaisissakin rock-piireissä, mutta valtakunnallinen ja globaali maine antoi vielä odottaa itseään. 

UMK-kilpailun tuoma näkyvyys onkin lisännyt bändin tunnettavuutta, ja yhtyeen fanikunta on kasvanut kovaa vauhtia.

– Fanikunta näyttää kasvavan kovaa vauhtia, ja se on meille tosi siisti juttu. Tätä me ollaan venattu – tähdet on kohdillaan. 

– Tuntuu, että jengi samaistuu meidän sanomaan. Jos sitä auringonvaloa ei oo missään, sitten bailataan pimeässä, Vilhelm kiteyttää. 

"Nostetaan yhdessä keskarit ilmaan ja huudetaan"

Dark Side -kappaleessa lauletaan useaan kertaan ”Put your middle fingers up”, eli suomeksi "Nostakaa keskisormet ylös".

Kenelle sitä keskaria oikein halutaan näyttää? 

Vilhelm sanoo, ettei kappaleen tarkoituksena ei ole missään vaiheessa ollut se, että keskisormea olisi haluttu näyttää jonnekin tiettyyn suuntaan.

Vuoden 2020 piti olla yhtyeelle iso läpimurtovuosi niin kotimaassa kuin maailmallakin. 

– Olimme tulleet juuri Euroopan-rundilta takaisin, me julkaistiin meidän kolmas levymme – meillä oli isot suunnitelmat.

Viikko levyn julkaisemisen jälkeen matto revittiin yhtyeen jalkojen alta rajulla tavalla – kiitos koronaviruspandemian, joka edelleen pitää maailmaa tiukassa otteessaan.

– Meiltä vietiin kaikki, meidän isot keikat – kaikki isot jutut vietiin nenän edestä, Vilhelm kuvailee tuntemuksia, jotka johtivat Dark Side -kappaleen syntyyn.

Vilhelmin mukaan yhtyeen jäsenillä oli tunne siitä, että he haluavat vain nostaa keskisormet ylös ja huutaa. Hän uskoo, ettei yhtyeen jäsenet ole ainoita – onhan lukuisat ihmiset jääneet tyhjän päälle koronaviruksen vuoksi. 

– Halusimme tehdä anthemin kaikille: Nostetaan yhdessä keskarit ilmaan ja huudetaan. Se on tosi vapauttavaa ja se tekee ihmiselle hyvää, Vilhelm jatkaa. 

Ennakkoasenteet vaikuttavat

Euroviisuissa kuullaan harvemmin raskaampaa musiikkia. Bändin laulajien mukaan asenteet genreä kohtaan näkyvät usein. 

– Olemme tehneet yli 200 keikka 15 maassa, tietynlaisessa undergroundissa tosi pitkään. Tuntuu, että valtamedioiden mukaan saaminen on ollut välillä todella haastavaa, Hokka kertoo. 

– Ihan sama mihin me olemme menneet, olemme aina olleet se musta lammas. Vilhelm tiivistää. 

Mustana lampaana olemisessa on kuitenkin myös hyötynsä, koska erilaisuudella erottuu joukosta. 

Blind Channel on ollut toiminnassa nyt kahdeksan vuotta. Nyt UMK:n myötä bändi tuntee pääsevänsä viimein isomman yleisön tietoisuuteen. 

– Jengi alkaa viimein hoksaamaan, mikä tämä juttu on, Vilhem kertoo. 

– Ja voimme tehdä hittibiisejä miellyttämättä ketään. Tehdään tasan sitä, miten itse halutaan, Hokka jatkaa. 

Nykyään kuusihenkinen bändi on tehnyt musiikkia lukioajoista asti. Yhteinen visio ja intohimo tekemiseen voittavat alan haasteet. 

– Olemme kyllä nähneet, mitä tämä ala vaatii, Vilhelm tiivistää. 

"Ei olla vielä maailmankuuluja, mutta sitä kohti mennään"

Dark Side -kappaletta on ollut mukana tekemässä kansainvälisesti tunnettu Dan Lancaster, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa Bring Me The HorizoninHollywood Undeadin ja Blink-182:en kanssa.  

Blind Channelin edustaman musiikkityylin suosio on hiipunut 2000-luvun alun huippuajoista, mutta genre on tulossa takaisin suureen suosioon. Luonnollisesti yhteistyö kansainvälisesti menestyneen Lancasterin kanssa edistää bändin tavoitetta. 

– Ei olla vielä maailmakuuluja, mutta sitä kohti mennään. Se on ollut meidän tavoitteemme alusta lähtien, rikkoa Suomen rajat ja mennä Suomen ulkopuolelle.

– Missiomme on isompi kuin vain meidän bändi. Suomessa on paljon loistavia, nuoria rockbändejä. Kaikki bändit yhdessä voivat viedä tätä suomalaista sceneä maailmalle, Vilhem kuvailee. 

Elämää viisukuplassa

Koronaviruksen vuoksi bändi ei ole päässyt viime aikoina keikkailemaan. Ilo oli käsin kosketeltavissa, kun kuusihenkinen bändi pääsi esiintymään Euroviisujen harjoituksissa, jota oli katsomassa yli 3000 päinen yleisö.

– Olihan se kaiken kaikkiaan absurdia. Ei ole päässyt mihinkään ja nyt pääsi esiintymään areenalle. Purskahdin nauruun, kun olin niin hämmennyksissä.

Bändi joutuu elämään Rotterdamissa niin sanotussa viisukuplassa pandemian vuoksi, eikä kuusikko ole päässyt käymään liiemmin muualla kuin harjoituksissa ja hotellissa.

– On biletetty huonoimmissakin paikoissa kuin viiden tähden hotelleissa.

Kitaristi ja laulaja kertovat fanittavansa Italian edustajaa Måneskin-yhtyettä, joka kuuluu heidän tavoin rockgenreen. Bändit ovat päässeet tapaamaan toisensa ja ”heittämään läppää” yhdessä.

– Me tykkäsimme heidän biisistänsä ja he meidän. Bändi antoi lahjaksi meille vinyylilevyn, me annoimme pullon kossua, kaksikko naurahtaa rempseään tyyliinsä.   

Lue myös:

    Uusimmat