Millainen Suomen kansalaisuuskokeesta mahdollisesti tulee? Näitä asioita Norjan ja Tanskan kokeissa kysytään

Hallitus valmistelee kansalaisuuskoetta, tutkijalta kritiikkiä 2:21
Katso videolta, minkälaisia kysymyksiä Tanskan ja Norjan kokeissa on kysytty!

Sisäministeriössä on alettu valmistella kansalaisuuskoetta, joka Suomen kansalaiseksi haluavan maahanmuuttajan on tulevaisuudessa suoritettava.

Tutkijan mukaan kokeella ei voida mitata ihmisen oikeita arvoja, vaan siinä pärjäävät he, jotka ovat tottuneet tekemään kokeita.

– Kokeessa on mahdollista mitata tietämystä Suomesta, muttei millä tavalla ihminen oikeasti elää Suomessa tai, miten hän suhtautuu esimerkiksi tasa-arvoon. 

– On aina mahdollista opetella oikeat vastaukset ja vastata sen mukaan, riippumatta mitä niistä asioista oikeasti ajattelee, sanoo Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija ja ihmisoikeusaktivisti Erna Bodström.

Kansalaisuuskokeella hallitus haluaa tiukentaa Suomen kansalaisuuden saamisen vaatimuksia. Koe tulee käyttöön parin vuoden päästä ja sillä on tarkoitus mitata, onko kansalaisuutta hakeva maahanmuuttaja riittävän kotoutunut suomalaiseen yhteiskuntaan.

Koe käytössä jo useissa EU-maissa

Malli on käytössä muun muassa Tanskassa, Norjassa ja useissa muissa EU-maissa. 

Norjan kokeessa hakija vastaa monivalintakysymyksiin. Netistä löytyneen esimerkkikokeen mukaan kysymykset voivat liittyä esimerkiksi norjalaiseen yhteiskuntaan, lakeihin tai saamelaisten kansallispäivään.

Tanskalaisesta kokeesta löydettiin vaikeitakin kysymyksiä. Hakijoilta on kysytty muun muassa kuka oli maan ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri sekä 70-luvun rockyhtyeen laulajan nimeä. 

Toistaiseksi ei tiedetä, minkälaisia kysymyksiä Suomen kansalaisuuskoe pitää sisällään.

Katso yllä olevalta videolta lisää esimerkkikysymyksiä sekä mitä mieltä MTV:n haastattelemat suomalaiset ovat kansalaisuuskokeesta! 

Lue myös:

    Uusimmat