Mainos

Miljoonasaneerattu Pietarin Suomi-talo vihitään sunnuntaina

Pietarin suomalaisyhteisö valmistautuu kuumeisesti Pietarin Suomi-talon avajaisiin. Juhlallisuuksiin osallistuvat sunnuntaina mm. pääministerit Matti Vanhanen ja Vladimir Putin. Paikalle odotetaan lisäksi noin kahtasataa vierasta.

Tilaisuus huipentuu illalla Radion Sinfoniaorkesteri RSO:n konserttiin Pietarin Filharmonian suuressa salissa.

Suomen Pietarin instituutin mukaan Suomi-talo parantaa huomattavasti suomalaisten näkyvyyttä kaupungissa.

- Työntekijöitä kerääntyy ainakin satakunta. Muilla mailla ei ole läheskään yhtä voimakasta omaa keskittymää Pietarissa, iloitsee instituutin johtaja Mira Pitkänen.

-Tällä on meille valtava merkitys. Suomitaloon tulee erimerkiksi kauppakamari, Finpro, Helsinki-keskus ja Turku-keskus. Saamme tässä kaikki uudenlaista voimaa toisistamme. Yhteistyötä tehdään myös pääkonsulaatin kanssa.

Kirkkokartanoon miljoonien saneeraustyö

Suomi-taloa varten oli etsitty sopivaa kiinteistöä jo vuosikausia. Lopulta Pietarin kaupunki ehdotti sijainniksi ydinkeskustan162 vuotta vanhaa Suomen entistä kirkkokartanoa. Talossa on toiminut jo 1800-luvulla suomalainen kirkko ja koulu. Nurkan takana sijaitsee myös ruotsalainen kirkkokartano.

-Myös Inkerin kirkkoa ajateltiin talon vuokraajaksi, mutta heidän varansa eivät riittäneet saneeraukseen, Pitkänen kertoo.

Remontti on ollut melko massiivinen. Kokonaiskustannukset nousevat noin 14 miljoonaan euroon, mutta osa summasta saadaan myöhemmin takaisin Pietarin kaupungilta vuokrahelpotuksena.

Vuokrasopimus solmittiin kaksi vuotta sitten 49 vuodeksi.

Helsingin joukkoliikenne kiinnostaa Pietaria

Suomi-talon avajaisten yhteydessä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sekä Pietarin kuvernööri Valentina Matvienko allekirjoittavat Helsingin ja Pietarin yhteistyösopimuksen vuosille 2010 – 2012.

- Sopimuksessa luetellaan yksitoista eri intressialuetta, joissa pyritään tekemään yhteistyötä, kertoo Pietarin Helsinki-keskuksen toimistopäällikkö Merja Volkov. Keskeisiä alueita ovat Helsingin Veden ja Pietarin vesilaitoksen Vodokanalin yhteistö sekä energia ja liikenne.

-Pietaria kiinnostaa erityisesti Helsingin joukkoliikenne ja parkkeeraus, siitä he haluavat kokemuksia. Parkkeeraushan täällä on aika retuperällä, Volkov toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.