Mainos

Miljardin maksanut sääsatelliitti laukaistiin avaruuteen – Pekka Pouta kertoo vaikutukset Suomeen

0:42

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa laukaisi onnistuneesti satelliitin, jonka luvataan uudistavan sään ennustamisen ja jopa pelastamaan ihmishenkiä. 

Miljardin maksanut GOES-R sääsatelliitti tuottaa entistä parempia sääkuvia. Lisäksi satelliitin kerrotaan ennustavan entistä tarkemmin ilmamassojen liikkumista. Tällöin myös meteorologien tekemät sääennustukset paranevat ja säästä tehtävät varoitukset tarkentuvat. Tällöin, esimerkiksi hirmumyrskyjen uhatessa ihmisillä voi olla aikasempaa enemmän aikaa paeta myrskyjen alta.

Yhdysvalloissa meteorologit ovat olleet satelliitista innoissaan. MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että satelliitilla on rajallinen hyöty kuitenkin esimerkiksi Suomeen. 

– Satelliitti on geostationäärinen, eli se pysyy maahan nähden paikoillaan. Tämä tarkoittaa, että se kuvaa vain läntistä pallon puoliskoa. Suomesta ei tällöin mitään kuvia saada.

GOES-R-satelliitti on suunniteltu tarkkailemaan erityisesti sään ääri-ilmiöitä, kuten hurrikaaneja, tornadoja, tulvia, tulivuoren purkauksista johtuvia savupilviä, maastopaloja ja ukkosmyrskyjä Yhdysvalloissa. Nasa laukaisi satelliitin Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:lle. Satelliitti saavuttaa asemansa kahden viikon sisällä ja se on ensimmäinen sääsatelliitti kuuteen vuoteen. Jatkossa NOAA ja Nasa aikovat lähettää avaruuteen vielä kolme GOES-R-sarjan sääsatelliittia lisää. 

Vaikka sääsatelliitti kuvaa vain läntistäpallon puoliskoa sen korkealaatuiset kuvat hyödyttävät myös Suomea, kertoo Pekka Pouta. Vanhoista satelliiteista poiketen GOES-R ottaa sääkuvia vartin välein, kun vanhat ottavat puolen tunnin välein.

– Kyllä tämä uusi satelliitti parantaa meilläkin ennustettavuutta. Satelliitti parantaa säämallien analyysia, eli lähtötilanne ennustuksille paranee, Pouta kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.