"Verrattavissa hautausmaahan" – Näin itärajan avautuminen näkyi venäläisturisteja houkuttelevassa outlet-kylässä

3:04
Venäläisasiakkaita houkutteleva outlet-kylä kumisee tyhjyyttään – MTV Virolahdella

Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyydessä sijaitsevassa Zsar Outlet Villagessa ei vielä lauantaina näkynyt viereisen itärajan avautuminen. Suomalaiset asiakkaat toivovat venäläisturistien saapumista, jotta kauppakeskus pysyisi elinvoimaisena.

Vuonna 2018 Virolahden kuntaan avattu Zsar Outlet Villagen alkuvuodet ovat olleet haastavia. Koronapandemia sulki itärajan ja jätti sille puolelle potentiaaliset venäläiset asiakkaat, joiden varaan ostoskylä rakennettiin.

Ostoskylän parkkipaikalla pystyi tänään tekemään ensimmäisen havainnon siitä, onko itärajan avautuminen perjantaina mahdollisesti houkutellut venäläisturisteja sankoin joukoin ostoksille. Autojen perusteella näin ei voinut todeta, sillä autot olivat parkkipaikalla pääosin Suomen rekisterikilvin varustettuja.

Hulppealta näyttävän ja ympäristöstään selkeästi erottuvan ostoskylän käytävillä oli myös hiljaista. Musiikki pauhasi kaiuttimista, mutta ihmisiä tuli vastaan vain muutamia.

– On vähän verrattavissa hautausmaahan tämä tilanne rauhallisuutensa puolesta, Helsingistä Zsariin saapunut Terhi Ylikoski toteaa.

Ensimmäistä kertaa ostoskylässä vieraillut Aki Pyysing piti myös paikkaa autiona.

– Vaikka tämä näyttää floridalaiselta kauppakeskukselta ulkopuolisen silmään, niin ihmisiä täällä on yhtä paljon kuin sellaisessa kauppakeskuksessa yöllä, Pyysing sanoo.

Outlet-kylä halutaan säilyttää elinvoimaisena

Pääosin ostoskylässä asioivien ihmisten kuuli puhuvan suomea, mutta muutama venäjänkielinen asiakas kulki myös ohi. Itärajan avautuminen ei ole vielä tuonut venäläisturistien ryntäystä kauppakeskukseen, vaikka Vaalimaan rajanylityspaikalla liikenne on tänään Suomen suuntaan ollut vilkasta.

Haminassa kesälomamatkalla ollut Piia Ivakko oli kuitenkin huomannut Virolahden alueella lauantaipäivän aikana huomattavasti enemmän venäläisiä autoja liikkeellä. Ivakko vierailee itse Zsarissa ollessaan alueella käymässä.

– Jos sen verran itsekin käyn, jotta pysyy Zsar pystyssä, Ivakko kertoo. 

Zsarissa asioineet suomalaiset toivovat ostoskylään lisää asiakkaita, mutta pelkäävät, ettei tilanne tule heti vilkastumaan.

– Jos ajatellaan, että tavallisia venäläisiä tulee tänne, niin kyllähän se on kaikkien etu. Tällainen liikekeskus on perustettu, niin onhan se aika surullista, jos täällä ei asiakkaita ole, olivat ne sitten suomalaisia tai venäläisiä, Pekka Ylikoski sanoo.

– Kyllä pitäisi suhdanteen eli tämän poliittisen tilanteen parantua niin, että (turisteja) rupeaisi tulemaan jo junallakin, että tämä kauppakeskus pystyisi nähdäkseni elämään. Näillä turistivirroilla tai tulevillakaan turistivirroilla on vaikea nähdä, että tämä kovin kukoistavana pysyy, Pyysing lisää.

Katso ylläolevalta videolta, miltä tunnelma näytti outlet-kylässä tänään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja