"Miksi täti satutti?" – Aiheuttavatko koronatestit lapsille turhaa kärsimystä? Näin kysymyksen esille nostaneet lääkärit puolustavat näkemystään

Aiheuttavatko koronatestit lapsille turhaan kärsimystä? Asian esille nostaneet lääkärit MTV:n haastattelussa 5:48

Lasten koronatesteistä on keskusteltu kiivaastai kesälomien loppumisen jälkeen. MTV Uutisten haastatteleman lastenlääkärin mukaan kaikki lasten testit eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja. 

HUS:n lastentautien erikoislääkärit Anna Kotiranta ja Minna Kanervo ottivat voimakkaasti kantaa Helsingin Sanomissa, että lasten koronatesti on "kajoava, kivulias ja pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävä toimenpide".

Kotiranta ja Kanervo puolustavat näkemystään myös MTV Uutisten haastattelussa. 

– Meiltä on molemmilta otettu koronanäyte ja tiedämme, että se ei ole miellyttävä. Se on kajoava ja se on toistuva, ja pienelle alle kouluikäiselle myös vaikeasti selitettävä, Kotiranta sanoo MTV Uutisille.

– Moni tärkeä tutkimus lääketieteessä voi olla epämiellyttävä, mutta sitten tuli tietoisuuteen, että lapsilta sitä otetaan eri perustein, Kotiranta sanoo MTV Uutisille.

– Se ei välttämättä ole heille lääkitieteellisesti perusteltua.

Kanervo puolestaan sanoo, että monet äidit ovat kertoneet, että lapsia on jouduttu jopa pakottamaan koronatestiin.

– Siellä on saattanut tapahtua pieniä vahinkoja, on voinut esimerkiksi tulla verta nenästä.

Kirjoituksen jälkeen lääkärit ovat saaneet palautetta kirjoituksestaan.

– Erään pienen lapsen sukulainen kirjoitti pojan vielä illalla kysyneen, että "miksi se täti satutti?" Erään toisen tytär ilmoitti, että "ei ikinä enää".

Lapsilla korona lievä?

Kotirannan ja Kanervon mukaan päiväkoti-ikäiset lapset sairastavat nykytiedon mukaan koronan lievänä. Päiväkoti-ikäiset eivät tietojen mukaan myöskään ole tartuttajina merkittäviä.

– Tähän mennessä HUSin alueella lapsilta otetuista näytteistä vain 0,8 prosenttia on ollut koronapositiivisia, kun luku kaikkien näytteiden osalta on 2,4 prosenttia. Ollaan ihan eri lukemissa kuin aikuisten kohdalla, Kanervo kertoo.

Kotirannan mielestä asiassa tarvitaankin nyt lääketieteellinen riskiarviointia.

– Sitähän joudutaan tekemään ihan koko ajan kaikessa. En ymmärrä, miten sitä ei voi tehdä tässä: koska pitää testata ja koska ei tarvitse.

Katso koko haastattelu videoartikkelista.







Lue myös:

    Uusimmat