Miksi suomalaiset uskovat enkeleihin? Uskontotutkija vastaa

Moni siis uskoo enkeleihin paitsi Suomessa, myös maailmalla. – Suomessa luterilaisessa kuvastossa varsinkin suojelusenkelin kuvasto on ollut suosittua. Se toimii varmasti myös nykyisen enkelikiinnostuksen tarttumapintana, kertoo Terhi Utriainen, uskontotieteen dosentti ja yliopiston lehtori Helsingin yliopistosta.

”Pikkupoikana 1980-luvun lopussa olin mummolassa yötä, ukki oli hiljattain kuollut. Yöllä heräsin koiran levottomaan ulinaan, ja oviaukosta kajasti vihreä valo joka lähestyi hiljaa. Oviaukon kohdalla valo pysähtyi, se oli selkeän ihmismäisen muotoinen ja täynnä hehkuvaa vihreää valoa, yksityiskohdat kuten kasvot eivät olleet tunnistettavissa. Hahmo seisoi oviaukossa minuutin verran ja lipui hiljalleen pois. Olen varma että kyseessä oli edesmenneen ukin sielu. Muistan tilanteen erittäin hyvin, vaikka vastaavan luulisi pelottavan pientä poikaa, oli tilanne kuitenkin erittäin rauhallinen, kuin hahmo olisi jotenkin rauhoittunut minua. Tämän kokemuksen myötä olen aina uskonut sielun matkaamiseen.”

– Lukijan tarina

Miljoonat seuraavat englantilaisen enkelikouluttaja Diana Cooperin kirjoja, radio- ja tv-ohjelmia. Lorna Byrnen enkelikirjat, kuten Enkeleitä hiuksissani, Portaat taivaaseen ja Toivon viesti enkeleiltä, myyvät tuhansia ja taas tuhansia kappaleita ympäri maailmaa. Nina Ramstadius julkaisi vuonna 2014 teoksen suomalaisten enkelikokemuksista.

Ei epäilystäkään. Enkelit ovat nyt in.

– Enkelit ovat ilmiö, joka on nyt muuttunut entistä suositummaksi. Olen tutkinut tätä asiaa vuodesta 2010. Enkeliusko on suosittua, eikä pelkästään Suomessa, vaan asiaa on tutkittu muun muassa Yhdysvalloissa, Briteissä, Saksassa, Virossa ja Norjassa. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan kyseessä voi olla nykyisen kansanuskon eräs tärkeä muoto. Suomessa luterilaisessa kuvastossa varsinkin suojelusenkelin kuvasto on ollut suosittua ja rakasta. Se toimii varmasti myös nykyisen enkelikiinnostuksen tarttumapintana, kertoo Terhi Utriainen, uskontotieteen dosentti ja yliopiston lehtori Helsingin yliopistosta.

Omaan tutkimukseensa Utriainen on esimerkiksi haastatellut ihmisiä ja käynyt tilaisuuksissa, joissa enkeleiden kanssa kommunikointia harjoitellaan. Enkeleitä löytyy kaikista Lähi-Idän yksijumalallisista uskonnoista – siis juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamista.

– Enkelit ovat näissä kaikissa kolmessa aika samantapaisia. Muista kulttuureista löytyy erilaisia siivillä varustettuja yliluonnollisia olentoja. Voi siis ajatella, että enkeleillä on laajemminkin vertailukohtaa, Utriainen sanoo.

– Juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa enkeli on lähtökohtaisesti Jumalan sanansaattaja ja viestintuoja, sekä yleisesti Jumalan asiamies. Hän hoitaa Jumalan asioita ihmiskuntaan päin. Tämä on eräs peruskuva enkelistä.

Mitä enkelit antavat?

”Vuosia sitten leikin poikani kanssa talvella pihalla. Oli kylmä talvipäivä. Yhtäkkiä katseeni suuntautui lähistöllä olevaan tiehen, jota reunustavat suuret, vanhat puut. Näin siellä naisen, joka oli pukeutunut täysin valkoisiin. Jopa käsilaukku oli valkoinen, ja aivan selvästi näin valkoisen villahatun. Ihmettelin siinä, kuinka joku on noin valkoisissa, ja katselin pitkään aikaa naiseen päin, kunnes yhtäkkiä nainen hävisi! Jälkeenpäin olen ajatellut, että olisikohan se mahdollisesti ollut suojelusenkelini, joka tuli minua katsomaan? Meillä oli elämässä hyvin vaikeaa aikaa juuri silloin.”

– Lukijan tarina

Suomalaisille suojelusenkeli on erityisen tuttu ja rakas. Suojelusenkelinä toimiminen on eräs enkelin tehtävistä.

– Enkelit välittävät viestejä, suojelevat ja parantavat. Nämä ovat keskeisiä enkeleiden tehtäviä. Suojelusenkeli on varmaankin kaikkein tunnetuin ja rakastetuin enkeli luterilaisessa enkelikuvastossa. Jos ajattelee kristillisiä arkkienkeleitä, joista luultavasti tunnetuimmat ovat Mikael, Rafael ja Gabriel. Mikael on suojelusenkeli. Häntä on joskus kuvattu sotaisassa hahmossa, mutta lapsille muokattu suojelusenkeli on toisenlainen, Utriainen kuvaa.

– Eräs yhdysvaltalainen tutkija kirjoittaa, että Mikael on ollut äitien apulainen. Äiti ei aina voi olla lastaan suojelemassa joka paikassa, on lohduttavaa ajatella, että voi lähettää suojelusenkelin lapsen perään.

Moni siis uskoo enkeleihin. Seuraava suuri kysymys on tietenkin "miksi". Mitä enkelit antavat arkeen?

– Se on iso ikuisuuskysymys. Varmasti siitä saa enkeleiden tapauksessa turvallisuuden tunnetta. Maailma on aika epävarma paikka, elämä on epävarmaa, Utriainen pohtii.

– Enkeleistä voi saada kumppanuutta. Monet haastattelemistani naisista kertoivat, että enkelit ovat heille parhaita ystäviä. Kun elämässä on hankalaa ja jää yksin, on kyseessä sitten avioero, sairaus, työttömyys tai muu, apua ei aina löydy helposti maallisista suunnista. Se, että on tavalla tai toisella onnistunut vakuuttumaan siitä, että muunkinlaista apua ja turvaa ja suojaa on olemassa, on varmasti voimavara.

Osa Utriaisen haastateltavista saa enkeleistä iloa ja kutkuttavaa jännitystä arkeen.

– Tämä liittyy ajatukseen siitä, että maailmassa olisi muutakin kuin mitä me näillä arkisillä silmillämme näemme ja arjessa koemme. Se tuo maailmaan pieniä ihmeitä, iloa ja lumoa.

Olemassaoloa on monenlaista

"Huoneeseen, jossa äiti ja minä nukuimme, tuli mökillämme välillä öisin valkoinen valo kattoon. Naapureita ei ole lähimaillakaan. Valo liikkui välillä hitaasti, ja välillä jäi paikalleen. Äitini kuoltua ei valoa enää näkynyt."

– Lukijan tarina

Utriainen itse on tutkija, joka havainnoi, miten ihmiset kokevat oman elämänsä ja maailmansa. Mutta uskooko hän enkeleihin?

– Minua kiinnostaa se, mitä kaikkea ihmisen ajatuksissa voi olla olemassa eri tavoilla. Monet tutkittavistani sanovat, että on jännittävä kysymys, onko enkeleitä olemassa vai ei, ja mitä se olemassaolo tarkoittaa? Tietyssä mielessä ajattelen, että se, mitä ihmiset voimakkaasti kuvittelevat ja kokevat, on kyllä elämän todellisuudessa olemassa. Olemassaoloa on monenlaista, Utriainen sanoo.

– Kuvitteellisen ja olemassa olevan välinen suhde ja jatkumo on monimutkainen ja kiinnostava. En tiedä, onko enkeleitä olemassa. Kun olin tekemässä tutkimusta, minulta kysyttiin tätä usein ja vastasin, etten ole itse kokenut enkeleitä, mutta minulla on hyvä mielikuvitus, ja voin tietyissä tilanteissa kuvitella, millaisia enkelit olisivat. Sain vastaukseksi, että se on aivan riittävää. Jos pystyy kuvittelemaan, tavallaan on jo tuonut jotakin lisää elämäänsä.

"Rakas ja minulle erittäin läheinen äitini kuoli 83-vuotiana keväällä vuonna 2007. Eräänä yönä, noin vajaa viikko äitini poismenon jälkeen äitini vieraili unessani ja tuli kertomaan, että hänellä on nyt kaikki hyvin. Lisäksi hän sanoi, että on aina meidän (perheeni) kanssamme. Oudoksi ja erittäin yliluonnolliseksi asian teki se, että silloin 14-vuotias tyttäreni oli nähnyt aivan saman unen, samana yönä mummostaan. Aloimme kertoa erikoista untamme lähes yhtä aikaa aamulla toisillemme. Hämmästys ja epäusko oli suuri. Uskon, että äitini siis todella vieraili unessamme ja halusi kertoa nämä asiat meille varmaankin lohduksi."

– Lukijan tarina

Lue myös:

    Uusimmat