Miksi Saksa ei lähetä panssarivaunuja Ukrainaan? Paine liittolaisilta kasvaa ja totuuden hetki koittaa huomenna

Miksi Saksa ei halua toimittaa panssarivaunuja Ukrainaan? Eurooppa-kirjeenvaihtaja kertoo 9:42

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kritisoinut Saksaa siitä, ettei maa luovuta valmistamiaan panssarivaunuja Ukrainaan. Saksa on vastannut, ettei toimita vaununa Ukrainaan, ellei Yhdysvallat toimita omiaan.

Saksan odotetaan ilmaisevan kantanansa viimeistään huomenna.

– Saksan liittokansleri Olof Scholz on toistanut useaan kertaan, että Saksa ei halua olla aloitteellinen yksin etenemässä, vaan koko lännen ja Naton pitää yhdessä päättää Ukrainan aseistamisesta. Nyt on kyse siitä, että Scholz on ehdollistanut tämän tankkien toimittamisen, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Davosin kokouksessa Scholz korosti sitä, että Saksa on viime vuonna auttanut 12 miljardin euron edestä Ukrainaa. Saksa on toimittanut Ukrainaan esimerkiksi rynnäkköpanssarivaunuja ja muuta aseistusta.

Piuholan mukaan Saksan päätös olla toistaiseksi lähettämättä vaunuja Ukrainaan on herättänyt "kovaa ja kipeää keskustelua" myös hallituksen sisällä.

– Scholzin hallitus ja Scholz itse on epäröinyt asian kanssa, ja se näyttää häiritsevän myös hallituksen sisäistä eloa.

Mikään maa ei voi tällä hetkellä ilman Saksan lupaa toimittaa Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan, sillä vaunut ovat saksalaisvalmisteisia.

Saksan kantaa odotetaan viimeistään huomenna

Saksan vastavalittu puolustusministeri Boris Pistorius ei ole vielä ottanut kantaa panssarivaunukysymykseen. Huomenna Ramsteinissa järjestetään tukikokous Ukrainalle.

– Viimeistään huomenna hänen on ilmaistava Saksan kanta. Kannattaako hän ja ajaako Saksa jossakin vaiheessa toimituksia Ukrainaan. Ja ovatko Saksa ja Yhdysvallat päässeet eteenpäin ehdollistamiskysymyksessä.

Piuholan mukaan Saksalle on "oikein tarjottimella tarjottu johtavan kansakunnan roolia".

– Tässäkään asiassa Saksa ei ole sitä rohkeasti ottanut. Scholz saa tästä kovaa kritiikkiä niin oppositiolta kuin omiltaankin.

Suomi, Espanja ja Puola ovat ilmoittaneet, että voivat luovuttaa Leopard-tankkeja Ukrainaan. Espanjan Leopard-tankit ovat kuitenkin surkeassa kunnossa, ja ne pitäisi huoltaa.

Saksalla on Leopard-panssarivaunuja yli 300.

– On myös herätetty keskustelua, ettei Saksan omaa puolustuskykyä pidä heikentää. Jos Saksa ei ryhdy veturiksi tankkitoimituksiin, niin kritiikki Saksaa kohtaan tulee Euroopassa yltymään.

Lue myös:

    Uusimmat