Miksi nainen saa orgasmin?

Miksi naiset saavat orgasmeja: johtuuko se miehisen ominaisuuden matkimisesta, vai turvataanko sillä lajin jatkuminen? Tällaisia ovat tuoreet seksologian tutkimustulokset.

Miksi naiset saavat orgasmeja? Moni miettii sitä, mistä johtuu orgasmittomuus, mutta harvoin sitä, miksi niitä ylipäätään saadaan! Valitettavasti seksuaalitieteilijät eivät ole päässeet yksimielisyyteen vastauksesta, mutta muutama akateemisissa julkaisuissa (esim. Archives of Sexual Behavior) esitelty tuore seksologian tutkimustulos perustelee orgasmin olevan evoluution aikaansaannos. Tämänkin määrittelyn sisältä löytyy kuitenkin muutamaa eri katsontakantaa: toisten mukaan naisen teeskentelee orgasmia miestä matkiessaan ja toisten sen auttavan kumppania valitessa.

Pelkkää miesten imitointiako

Ensimmäisen teorian mukaan naiset jäljittelevät orgasmeja saavia miehiä. Miehille on kasvanut orgastinen elin, joka palkitsee heidät lajinsa jatkamisesta.

Ihmisalkiolla sukupuolielimet ovat kahden ensimmäisen kuukauden aikana kehittymättömät, joten miehillä ja naisilla on tuolloin samanlaiset heilurit jalkojen välissä. Tämä tukee sitä väitettä, että myös nainen saa orgasmin palkitakseen itseään potentiaalisesta suvunjatkosta.

Orgasmilla oikea kumppani

Toisen teorian mukaan orgasmin saaminen linkittyy kumppaninvalintaan. Orgasmin avulla naiset houkuttelevat joko pitkäaikaisia kumppaneita tai kumppaneita, joiden siemenneste on laadukkaampaa jälkeläisten tuottamiseen. Usein naisten orgasmi nimittäin lisää hedelmöittymisen mahdollisuuksia.

Archives of Sexual Behavior -julkaisussa esitelty tutkimus esittää, että naiset, jotka teeskentelevät orgasmin, säilyttävät kumppaninsa usein pidempään. Tämä tukee myös sitä, että orgasmin tarkoitus on houkutella kumppania – ja tuottaa jälkeläisiä.

Yksi naisorgasmin evoluutioväitettä vastustavia argumentteja on ollut se, että se esiintyy liian epäsäännöllisesti yhdyntää harrastettaessa. Suurin osa naisista kaipaa lisästimulaatiota saavuttaakseen kliimaksin, vaikka voisi kuvitella, että evoluution kautta kehittyneenä orgasmi esiintyisi useammin varmistaakseen suvunjatkamisen. Esimerkiksi itsetyydytykseen verrattuna miehen ja naisen välillä tapahtuva yhdyntä on melko huono tapa varmistaa orgasmi.

Lue myös:


AVA

Lähteet: Huff Post Women, Archives of Sexual Behavior

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja