Miksi julkisuus kiehtoo nuoria? Missi ja psykiatri pohtivat ilmiötä

Pikkutytöt ovat haaveilleet missin kruunusta jo vuosikymmeniä. Nykyään nuorten haaveet julkisuudesta eivät keskity omiin saavutuksiin, vaan millainen tahansa julkisuus kelpaa.

Miss Helsingin kruunun kutreilleen saadessaan Isabel Ljungdell kertoi saman, mitä moni muukin missi. Hän oli haaveillut kruunusta jo kauan.

HUS:n nuorisopsykiatrian vastaava ylilääkäri Klaus Ranta kertoo, että julkkisten ja erityisesti tosi-tv-ohjelmien seuraaminen saattaa vaikuttaa nuoriin hyvin eri tavoin.

– Varmasti nuorten ihaileman julkisuuden henkilön antama hyvä esimerkki vaikuttaa positiivisesti heihin. Toisaalta julkisuudessa olleiden kaikkien ilmiöiden kritiikitön ihannointi saattaa vaikuttaa ulkonäköpaineiden lisääntymiseen. Erityisesti viihdeteollisuuden käyttämä kuvanmuokkaus altistaa ulkonäköpaineille, Ranta sanoo.

Julkkiksilla osittainen vastuu

Miss Helsinki -kilpailun palkintona on silikonirintojen arvoinen lahjakortti kauneusklinikalle. Ljungdell kertoo käyttävänsä palkintolahjakorttinsa erilaisiin kasvohoitoihin. Hän aikoo omalla esimerkillään osoittaa, etteivät leikkaukset ole missään nimessä välttämättömyys.

Ljungdell kertoo, ettei hän tuomitse kauneusleikkauksia, mutta ymmärtää niiden luovan paineita osalle nuorista. Hän korostaa, että julkisuudessa jo olevien on tärkeää ottaa huomioon se, että erityisesti nuoret seuraavat heitä ja ottavat heistä mallia.

– Kisassa kauneusleikkaukset ovat tosi pinnalla, mutta olen pitänyt sen linjan, etten ota silikoneja, huulitäytteitä tai vastaavia. Haluan sillä näyttää nuorille, ettei ole mikään pakko, eikä edellytys tehdä näitä operaatioita, vaan voi olla oma luonnollinen itsensä ja näyttää hyvältä sellaisena.

Nuorilla kova hinku julkisuuteen

Vuonna 2013 tehdystä nuorisotutkimuksesta käy ilmi, että viidesosa suomalaisista nuorista haluaa julkisuuteen. Luvut ovat kesyyntyneet viime vuosikymmenestä, jolloin Risc Monitor -tutkimuksen mukaan jopa joka toinen suomalaisnuori halusi julkisuuteen.

Osa nuorista ihannoi mitä räikeimpiä julkkissekoiluja. Toisille niistä syntyy vastareaktio, jolloin julkisuus ei enää kiinnostakaan.

Ranta ei pidä nuorten halua tulla nähdyksi ongelmana, vaan kertoo sen olevan luonnollinen osa ihmisen kehitystä.

– Onhan totta, että toiset meistä ovat huomionhakuisempia. Varmasti nuoruusiän kehitykselliset tarpeet tätä joillakin vielä korostavat, Ranta sanoo.

Kauneuskilpailujen viehätys ei välttämättä avaudu niille, jotka eivät ole moisesta koskaan haaveilleet.

Ljungdell kertoo, että lapsena missikisoissa kiehtoi niiden prinsessamaisuus. Myöhemmin missihaaveet jäivät ja hän kiinnostui mallimaailmasta. Ovet mallitoimistoihin eivät kuitenkaan auenneet, sillä taskukokoinen nainen ei täyttänyt alalla vaadittavia kriteereitä pituudesta.

– Olen aina halunnut jotain väylää pitkin saada itseni kuulluksi. Minulle on tärkeää olla hyvänä esikuvana ja edustaa hyviä ja terveitä arvoja, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat