Miksi Johaug sai lyhyen tuomion? Tästä on kyse

Maastohiihtäjä Therese Johaugin dopingkäryn tutkinta jatkuu. Norjalainen asetettiin keskiviikkona kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Johaugin keskiviikkona saama tuomio ei ole siis lopullinen. Norjan antidopingtoimikunta jatkaa nyt tapauksen tutkimista, ja kun se on selvittänyt asian perinpohjaisesti, Norjan urheiluliitto NIF päättää varsinaisen dopingpannan pituuden. Päätöksestä voi valittaa. 

Johaug jäi kiinni klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista. Maailman antidopingtoimisto Wada tiukensi anabolisista steroideista saatavia rangaistuksia viime vuonna, joten Johaugia uhkaa jopa neljän vuoden panna, mutta mahdolliset lieventävät asianhaarat lyhentävät tuomiota.

Johaug on selittänyt käryä klostebolia sisältävällä Trofodermin-voiteella, jota hän oli omien sanojensa mukaan käyttänyt huulihaavaumiin. Maajoukkueen lääkäri Frederik S. Bendiksen sanoi viime torstaina lehdistölle, että hän oli todennut Johaugille aineen olevan turvallinen ja otti tapauksesta syyn niskoilleen. Norjan antidopingviranomaiset tutkivat myös Bendiksenin vastuun tapauksessa.

Norjalaistähden alustava kilpailukielto päättyy 18. joulukuuta, mutta jos tapauksen tutkinta on vielä tuolloin kesken, Norjan antidopingtoimikunta voi jatkaa pannaa siihen saakka, kunnes lopullinen päätös on tehty. 

– Uskon, että lopullinen päätös saadaan joulun ja pääsiäisen välisenä aikana, urheilujuristi Gunnar Martin Kjenner arvioi NRK:lle.

Johaug saattaa vapautua pannasta myös aikaisemmin, mutta se vaatisi nopeita tutkimuksia ja Johaugin vapauttamista vastuusta.

Maailmancup käynnistyy Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Johaug puolustaa cupin kokonaisvoittoa.

Lähteet: NRK, Expressen

Lue myös:

    Uusimmat