Johaugin selitys ei kelvannut – antidopingpomolta tarkat perustelut pannalle

Norjan antidopingtoimikunta ei pitänyt Therese Johaugin selitystä riittävänä ja asetti maastohiihtotähden väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Norjan antidopingtoimikunta tiedotti keskiviikkona, että kielletystä klostebol-aineesta kiinni jäänyt Therese Johaug on asetettu kahden kuukauden väliaikaiseen pannaan. Nyt se tutkii tapauksen perinpohjaisesti ja ilmoittaa lopullisen tuomionsa myöhemmin. 

Johaug selitti käryä sillä, että hän oli käyttänyt huuliinsa Trofodermin-voidetta, joka sisältää kiellettyä klostebolia. Maajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen otti tapauksesta syyn niskoilleen, sillä hän oli omien sanojensa mukaan sanonut Johaugille, että voidetta voi käyttää.

– Hän on käyttänyt kiellettyä ainetta. Urheilijoilla on näissä tapauksissa suuri vastuu, eikä häntä voi pitää tässä tapauksessa täysin osattomana, Norjan ADT:n valvontalautakunnan johtaja Anstein Gjengedal kommentoi NRK:lle.   

NRK huomautti Gjengedalia siitä, että Johaug oli kysynyt voiteesta lääkäri Bendikseniltä.

Miksi tämä ei ollut riittävä selitys?

– Hänellä on kuitenkin vastuu tutkia pakkaus ja aine, jota hän käyttää, Gjengedal alleviivaa.

Johaugin tapaus menee nyt jatkotutkimuksiin. Norjalaistähden väliaikainen panna päättyy 18. joulukuuta, mutta jos tutkinta venyy, Norjan ADT saattaa jatkaa hänen väliaikaista kilpailukieltoaan, kunnes lopullinen päätös on selvä.

– Uskon, että lopullinen päätös saadaan joulun ja pääsiäisen välisenä aikana, urheilujuristi Gunnar Martin Kjenner arvioi NRK:lle.

Maailmancup käynnistyy marraskuun viimeisenä viikonloppuna Rukalla.

Lue myös:

    Uusimmat