Miksi Intiasta tulleet marjanpoimijat altistivat koronalle liikkumalla junalla? Arktiset Aromit kummastelee: "Tämä on aika erikoinen tapaus"

2:11
Koronapostitiivinen intialainen kausityöntekijä matkasi junalla Helsingistä Kolariin – Lapin keskussairaalan infektiolääkäri kertoo joukkoaltistumisesta.

Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry pitää viikonloppuna Intiasta saapuneiden marjanpoimijoiden välittäjien liikkeitä kummallisena. Junamatkan aikana marjanpoimijat altistivat koronavirukselle useita henkilöitä.

Tapaus on toimialajärjestön toiminnanjohtajan Birgitta Partasen mukaan hämärä usean seikan vuoksi.

– Tämä on aika erikoinen tapaus. Valtaosa hoitaa asiat kuitenkin ensiluokkaisesti ja kun jotain kyseenalaista tapahtuu, se leimaa koko alan. 

Partasen mukaan kuluneen kesän aikan ulkomailta tulleet poimijat ovat yleensä saaneet lentokentiltä omat kuljetukset, joten heidän ei ole tarvinnut matkustaa julkisilla. Marjanpoimijoiden ei myöskää ole pääsääntöisesti tarvinnut asioida kaupoissa.

– Näin on voitu minimoida kontaktit ja välttää altistumiset, Partanen kertoo MTV Uutisille.

Thaimaalaiset testattu kotimaassaan

Valtaosa kesällä saapuneista poimijoista on kotoisin Thaimaasta. Siellä kausityöntekijät on testattu jo lähtövaiheessa koronaviruksen varalta. 

– Nämä marjanpoimijat, jotka ovat meille Thaimaasta tulleet, voisi sanoa, että heidän osaltaan riski on olematon, Partanen kertoo.

Intialaisten marjanpoimijoiden tapauksesta hänellä ei ole antaa tarkempia tietoja, mutta asia olisi hyvä selvittää.

– Utelias olen itsekin kuulemaan, että mikä tämä tapaus sitten on loppupeleissä.

Koronaohjeistukset otettu alalla tosissaan

Partasen mielestä ulkomaalaisten poimijoiden tulon Suomeen tulisi olla hallittua ja hyvin organisoitua. 

– Ei ainoastaan koronan takia, vaan ohjeistusten selkeyden takia. 

Mikäli marjanpoimijoiden käytöksestä on tullut moitteita, kyseessä ovat saattaneet olla niin sanotut villit poimijat. Partasen mukaan he eivät välttämättä ole saaneet kaikkia tarvittavia ohjeistuksia.

– Villit poimijat tulevat maahan esimerkiksi turistiviisumilla ja lähtevät sitten kokeilemaan, kuinka marjanpoiminta voisi onnistua. 

Organisointi aina isojen yritysten kautta

Partanen toteaa, että olisi hyvä, jos järjestelyt tapahtuisivat aina isojen marjayritysten avulla, jotta tällaista ei pääsisi tapahtumaan. Hän vakuuttaa, että ohjeistuksia on kuunneltu tarkalla korvalla.

– Kyllähän korona on todella vakavasti otettu, ja on ollut pakkokin. Jos nämä asiat eivät olisi kunnossa ja dokumentoitu, silloin esimerkiksi thaimaalaisia ei olisi edes päästetty tänne.

Tarkkaa lukumäärää siitä, kuinka paljon marjanpoimijoita saapuu omin keinoin, ei ole. 

– Ihan mielenkiintoista olisi saadakin tätä selvitettyä vähän tarkemmin. 

Tänä vuonna marja-alalla vallitsi pitkään epätietoisuus siitä, tuleeko ulkomaalaisia marjanpoimijoita Suomeen laisinkaan ja jäävätkö marjat poimimatta.  Lopulta poimijoita saapui Suomeen, vaikka marjayritykset toivoivat heitä enemmän.

Suomalaisten kasvanut marjastusinto on kuitenkin paikannut tilannetta. Marjasatoa kun riittää runsain mitoin.

– Iso kiitos suomalaisille, että hienosti lähtivät keräämään, Partanen toteaa lopuksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja