Miksi Facebook, Instagram ja WhatsApp eivät toimi? F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen vastaa

4:40
Näin F-Securen tutkimusjohtaja kommentoi tilannetta MTV Uutiset Livelle.

Tietoturva-asiantuntija, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo MTV Uutisille Facebookin palveluita koskevan vian todennäköisimmin johtuvan inhimillisestä virheestä.

Miljardien ihmisten käyttämät Facebook, Instagram, WhatsApp ja Messenger eivät ole tänä iltana toimineet totutulla tavalla.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen arvioi vian johtuvan ylläpitäjän tekemästä virheestä.

– Todennäköisin ongelma on se, että joku on tehnyt kirjoitusvirheen. Todennäköisesti kyse on internetin runkoreititysongelmasta. Väärä tieto on päässyt leviämään ja takaisinkerääminen kestää ja voi olla vaikeaa, Hyppönen kertoo MTV Uutisille.

– Näyttäisi siltä, että Facebook on ikään kuin poistettu verkkoavaruudesta. Tätä ei ulkopuolinen pysty helposti tekemään. Ylläpitäjä on todennäköisesti tehnyt virheen. Virheen perumiseen menee aikaa. Osittain ne järjestelmät, joilla virhe pitäisi perua, ovat poissa verkosta, Hyppönen jatkaa.

Hyppönen kuvailee katkosta "poikkeuksellisen isoksi ja pitkäksi".

– Lyhyempiä katkoja on vähän väliä. Tavallaan tämä on hyvä muistutus, miten netti ei ole iskunkestävä. Se on hyvä pitää mielessä, kun yhä enemmän rakennetaan palveluita sen päälle ja siihen luotetaan, että netti on olemassa, Hyppönen muistuttaa.

Facebookin palveluiden käyttäjille Hyppösellä on selkeä viesti.

– Tämä ei oikeastaan kosketa käyttäjiä, muuten kuin että palvelut eivät ole käytettävissä. Käyttäjä itse ei voi tehdä mitään, ja käyttäjien tiedot eivät ole missään vaarassa. 

Katso myös video: Facebookista rajuja väitteitä julki – yrityksen entisen analyytikon mukaan Facebook vahvistaa vihan tunnetta ja poliittista levottomuutta

0:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja