Mainos

Miksi epäilykset Creutzfeldt-Jakobin taudista säikäyttävät

MTV3 - Mari Mäkinen

Väitteet mahdollisista CJD-tapauksista herättävät kiinnostusta sekä taudin harvinaisuuden, että sen yhteyden vuoksi BSE-tautiin.

Nautaeläimillä tavattu, niin sanottu hullun lehmän tauti (BSE) levisi noin pariin sataan ihmiseen Isossa-Britanniassa 90-luvun lopussa. Tartuntaa esiintyi myös muualla Euroopassa, kuten Itävallassa. Alun perin tartunta levisi nautoihin teurasjätteestä valmistetusta rehusta, jossa oli sairaiden lampaiden aivoja ja selkäydintä.

Aivorappeutumasairaus BSE:n ja CJD:n uuden variantin on epäilty olevan yhteydessä toisiinsa. Hullun lehmän tauti -kohun aikana ilmaantui useampia Creutzfeldt-Jakobin taudin uuden muunnoksen saaneita potilaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan CJD:n esiintyvyyttä on tutkittu Suomessa vuodesta 1974 lähtien. Vuodesta 1999 lähtien se on kuulunut sairauksiin, joita koskee ilmoitusvelvollisuus.

Vuosina 1997-2009 Suomessa on todettu yhteensä 97 CJD-tapausta, joista viisi on johtunut perintötekijöistä.

Lähes poikkeuksetta tautiepäilyistä on ilmoitettu EU:n seurantakeskukselle Edinburgiin potilaan vielä ollessa elossa. Keskus on tarvittaessa tehnyt geneettisiä tutkimuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.