Miksi epäilykset Creutzfeldt-Jakobin taudista säikäyttävät

Lääkäri työssään Kallion terveysasemalla Helsingissä. (Lehtikuva)
Julkaistu 20.09.2011 12:31(Päivitetty 22.09.2011 09:39)

MTV3 - Mari Mäkinen

Väitteet mahdollisista CJD-tapauksista herättävät kiinnostusta sekä taudin harvinaisuuden, että sen yhteyden vuoksi BSE-tautiin.

Nautaeläimillä tavattu, niin sanottu hullun lehmän tauti (BSE) levisi noin pariin sataan ihmiseen Isossa-Britanniassa 90-luvun lopussa. Tartuntaa esiintyi myös muualla Euroopassa, kuten Itävallassa. Alun perin tartunta levisi nautoihin teurasjätteestä valmistetusta rehusta, jossa oli sairaiden lampaiden aivoja ja selkäydintä.

Aivorappeutumasairaus BSE:n ja CJD:n uuden variantin on epäilty olevan yhteydessä toisiinsa. Hullun lehmän tauti -kohun aikana ilmaantui useampia Creutzfeldt-Jakobin taudin uuden muunnoksen saaneita potilaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan CJD:n esiintyvyyttä on tutkittu Suomessa vuodesta 1974 lähtien. Vuodesta 1999 lähtien se on kuulunut sairauksiin, joita koskee ilmoitusvelvollisuus.

Vuosina 1997-2009 Suomessa on todettu yhteensä 97 CJD-tapausta, joista viisi on johtunut perintötekijöistä.

Lähes poikkeuksetta tautiepäilyistä on ilmoitettu EU:n seurantakeskukselle Edinburgiin potilaan vielä ollessa elossa. Keskus on tarvittaessa tehnyt geneettisiä tutkimuksia.

Lue lisää: Neurologian erikoislääkäri: Ei varmuutta Creutzfeldt-Jakobin taudista

Lohjan sairaalan johtava lääkäri: Meillä ei ole ollut CJD-tautiin sairastuneita

Viime vuosien ruokaskandaalit BSE-lihasta dioksiinimuniin

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa