Poliisin tiedossa on kriittisiin kohteisiin liittyviä lennokkihavaintoja Suomessa – vieraan valtion vaikuttamisesta ei ole varmuutta

Mitä dronea lennättäessä kannattaa ottaa huomioon? Tv-kuvaaja Jani Penttinen kertoo vinkkinsä 2:39
Mitä dronea lennättäessä kannattaa ottaa huomioon? Tv-kuvaaja Jani Penttinen kertoo vinkkinsä.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa viime kuukausina tehtyihin epäilyttäviin lennokkihavaintoihin ei liity poliisin mukaan rikosepäilyjä.

Poliisin tietoon on viime viikkoina tullut miehittämättömiin ilma-aluksiin eli lennokkeihin liittyviä havaintoja, joista osa on tehty Suomen kriittisten infrastruktuurikohteiden lähellä. Asiasta kertoo Poliisihallitus tiedotteessaan.

Poliisihallituksen mukaan kriittiset kohteet liittyvät muun muassa energiahuoltoon, tietoliikenteeseen ja liikenneverkostoihin. Poliisin tietoon ei ole kuitenkaan tullut lennokkihavaintoja, jotka olisi varmuudella todettu esimerkiksi vieraan valtion vaikuttamiseksi.

– Poliisi seuraa tilannetta tehostetusti muiden viranomaisten kanssa ja ryhtyy tarvittaessa tilanteen edellyttämiin toimenpiteisiin, poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan suurin osa lennokkien lennätyksistä on asianmukaisia ja laillisia eikä läheskään kaikista havainnoista tarvitse olla huolissaan. Myös poliisi itse suorittaa virka- ja työtehtäviin liittyviä lennokkilentoja.

Tiedotteessa kansalaisia kehotetaan ilmoittamaan yleiseen hätänumeroon vain sellaisista akuuteista lennokkihavainnoista, jotka on tehty kriittisen infrastruktuurin läheisyydessä tai lentokieltoalueilla. Myös "epäilyttävissä olosuhteissa" tehdyistä lennokkihavainnoista kannattaa poliisin mukaan ilmoittaa.

"Tällä hetkellä lennokkihavainnoista ei ole syytä huolestua"

Lounais-Suomen valmiustoimikunta ilmoitti torstaina, että alueen viranomaiset ovat saaneet viime kuukausina havaintoja lennokeista huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden lähellä.

Lounais-Suomen poliisilaitos tiedotti tänään, että alueella tehtyihin lennokkihavaintoihin ei epäillä liittyvän rikoksia. Poliisin mukaan sillä ei ole rikosepäilyjä lennokkien lennättämisestä lentokieltoalueilla.

– Poliisilla ei ole tällä hetkellä esitutkinnassa yhtäkään tapausta, jossa tuntemattomia lennokkeja olisi lennätetty ilman lennonjohtoselvitystä tai alueen haltijan lupaa kielto- tai rajoitusalueilla, ylikomisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisista kertoo tiedotteessa.

– Tällä hetkellä lennokkihavainnoista ei siis ole syytä huoleen.

Ilmailulain nojalla lennättäminen on rajoitettua tai kiellettyä muun muassa valtion johtamisen, maanpuolustuksen tai valtakunnallisesti tärkeiden alueiden yläpuolella. Lounais-Suomessa tällaisia alueita ovat esimerkiksi Puolustusvoimien kohteet sekä Olkiluodon ydinvoimala Satakunnassa.

Jos havaitsee poikkeuksellista ja epäilyttävää lentotoimintaa, tietoja voi lähettää Lounais-Suomen poliisille osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi. Jos tilanne on akuutti ja lento tapahtuu kielletyllä alueella, asiasta neuvotaan ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112.

Juttua päivitetty klo 17.04: Päivitetty poliisihallituksen tiedotteella.

Lue myös:

    Uusimmat