Mikko, 38, elvytti sydänkohtauksen saanutta äitiään, 63, ja pian hänen oma sydämensä pysähtyi – äiti ja poika taistelivat sairaalassa yhtä aikaa hengestään

0:44
Video: Mikko ja hänen äitinsä joutuivat sairaalaan yhtäaikaa.

Kesälahdella tapahtui toukokuun alkupuolella likimain mahdottomalta kuulostava vaaratilanne.

Joensuussa asuva 38-vuotias Mikko Hirvonen oli lauantai-iltana kyläilemässä 63-vuotiaan äitinsä, Marita Kilposen luona Kesälahdessa. Mukana oli myös Hirvosen 2-vuotias poika ja paikalle samaan aikaan saapunut Hirvosen isosisko.

Hirvonen kiinnitti huomiota, että hänen äitinsä oli jotenkin poissaolevan oloinen. Isosisko mittasi verenpaineet ja totesi, että ne olivat alhaalla.

–Olin laittamassa juuri pihalla moottorikelkkaa kesäteloille, kun äitini tuli talon portaille istumaan ja pyörtyi lyöden samalla päänsä.

Mikko käänsi oksentavan äitinsä kylkiasentoon yhdessä siskonsa kanssa. 

– Äiti oli tajuttomana. Sitten hänen pulssinsa hävisi ja huulet menivät sinisiksi. Aloimme siskoni kanssa elvyttää äitiä ja soitimme samalla ambulanssia paikalle, Hirvonen muistelee yllättävää tilannetta.

Lapselle videoita katseltavaksi

Hirvonen elvytti äitiään yhdessä siskonsa kanssa vuorotellen. Hän laittoi 2-vuotiaalle pojalleen videoita katseltavaksi, jotta poika ei joutuisi todistamaan, kun hänen isoäitinsä taisteli hengestään.

Hirvonen oli elvyttänyt äitiään siskonsa kanssa 16 minuuttia, kun ambulanssit saapuivat pihalle. Äidin sydän oli edelleen pysähdyksissä ja ensihoitajat jatkoivat elvytystä.

Kova polte iski omaan rintakehään

Täysin yllättäen tilanne sai uuden vakavan käänteen.

– Huomasin, että minulla itselläni  on järkyttävä polte rintakehässäni. Menin poikani kanssa sisälle. Oloni meni niin huonoksi, että minun piti maata lattialla. Ajattelin, että onkohan minulla paniikkikohtaus, Hirvonen kertoo.

Hirvonen vietiin tarkastettavaksi toisen ambulanssin luo, jolloin huomattiin, että hänelläkin oli sydäninfarkti. Hänellä oli ollut jo edeltävinä päivinä outoa oloa rintakehässään.

Hirvonen oli jopa muutamaa päivää aiemmin käynyt oireidensa takia sairaalassa, mutta siellä ei havaittu mitään vikaa.

– Minua oltiin lähdössä viemään Joensuuhun sairaalaan samaan aikaan, kun äitiäni elvytettiin pihalla. Sanoin, että en minä nyt pysty sairaalaan lähtemään, kun pojallakaan ei ollut hoitajaa.

Hirvonen ei tässä vaiheessa vielä tiennyt, että äitinsä tavoin myös hänen oma sydämensä oli pysähtymässä.

– Kun minua nostettiin paareilla ambulanssiin, sanoin että nyt minulta menee taju. Sydämeni oli mennyt kammiovärinään. Sydäntä lyötiin sähköllä ja pari minuuttia paineltiin ja se lähti käyntiin, Hirvonen tietää.

Äiti ja poika vierekkäisissä leikkaussaleissa

Hirvonen kiidätettiin sairaalaan ja leikkaussaliin. Hänellä oli kaksi sepelvaltimoa pahasti tukossa.

Pojalle tehtiin pallolaajennus samaan aikaan, kun hänen äitinsä oli viereisessä leikkaussalissa. Äitiä oli jouduttu elvyttämään lopulta tunnin ajan, ennen kuin hänen sydämensä lähti jälleen käyntiin.

Hirvosen mukaan hänen ja äidin selviämisennuste sydänkohtauksesta oli huono. Hirvonen kuitenkin päästiin kotiuttamaan kolmen sairaalapäivän jälkeen ja hänen äitinsä pääsi kuntoutuksesta pois vihdoin viime viikolla.

MTV Uutiset on nähnyt molempien sairaaladokumentit.

Kuolema ei enää mietitytä

Hirvonen kertoo, että sydänkohtauksen myötä hänen suhtautumisensa elämään muuttui kertalaakista.

– Osaan arvostaa asioita enemmän omasta ja äitinikin puolesta. Ajatteluni kuolemasta muuttui täysin tämän yhden päivän aikana.

Hirvonen kertoo, että kuolemanpelko hävisi häneltä kokonaan ja olosta tuli jopa helpottunut.

Mies kiittelee vuolaasti tuttaviaan ja lääkintähenkilöstön toimintaa vaarallisessa tilanteessa.

– Vaimollenikin kuuluu iso kiitos, kun hän hoiti minua ja äitini asioita, jotta sydämeni sai toipua rauhassa.

Hirvonen antaa kiitokset myös äitinsä kuntoutuksesta vastaaville ammattilaisille. Osaavan avun ansiosta hän on päässyt jälleen halaamaan äitiään ja elämä jatkuu.

– On uskomatonta nähdä äitini kävelemässä. Pelkäsin, että hän kuolisi.

Myös Hirvosen uudelta työnantajalla riitti ymmärrystä vakavassa tilanteessa.

– Sain sydänkohtauksen lauantaina ja maanantaina minun olisi pitänyt aloittaa työt uudessa työpaikassa. Ajattelin alkuun, että meniköhän minulta nyt työpaikka, kun jouduin heti kuuden viikon sairauslomalle. Mutta yrityksen johtaja soitti minulle, että hän ei palkkaa tilalleni ketään muuta. Se oli suuri helpotus.

"Älkää olko jääräpäitä oireiden kanssa"

Hirvonen painottaa, että kannattaa heti hakeutua lääkäriin, jos on outoja tuntemuksia. Jääräpäisyys ei kannata.

– Ei kannata jäädä kotiin miettimään, jos on outoja tuntemuksia, vaan kannattaa hakeutua lääkäriin ajoissa. Äitinikään ei ollut sanonut mitään, että hän oli tuntenut jo aiemmin poltetta rinnassa. Hän ei muista kyseisen päivän tapahtumista mitään, mutta puhelimen hakuhistorian mukaan hän oli selvittänyt jo aiemmin päivällä netistä rintakehässä tuntuvaa poltetta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja