Mika Salo rokkasi Leningrad Cowboysin soolokitaristina – tässä ovat F1-tähden Eric Claptonilta ja Santanalta saamat aarteet!

Tulosruutu toukokuussa 2000: Mika Salon kitara soi komeasti Leningrad Cowboysin rinnalla –"Paremmassa vireessä kuin Sauber" 1:38
Mika Salo esiintyi toukokuussa 2000 Leningrad Cowboysin vieraana sekä levyllä että keikalla.

Entinen F1-kuljettaja Mika Salo ei enää nykyään omien sanojensa mukaan kitaraan koske, mutta jos soittaminen alkaa taas kiinnostaa, kotiseinältä löytyy melkoisen ikonisten legendojen soittimia.

Salo esiintyi tasan 20 vuotta sitten Leningrad Cowboysin kanssa Tavastialla järjestetyllä levynjulkaisukeikalla. Silloinen Sauber-kuski oli mukana Cowboysien Terzo Mondo -levyn raidalla Mardi Gras Ska.

– Olen tuntenut pojat aika pitkään, ja noin vuosi sitten he pyysivät, jos soitan uudella levyllä yhden soolon, Salo kertoi Tulosruudulle lehdistöharjoituksissa toukokuussa 2000.

– En uskonut omiin kykyihin ollenkaan, enkä usko vieläkään, mutta hyvältä se kuulostaa ainakin levyllä, Salo naurahti.

Salon jammailua Leningrad Cowboysin kanssa voi katsoa pääkuvan videolta!

20 vuotta myöhemmin Salo muistaa kyllä Tavastian esiintymisen sekä vuotta aiemmin heinäkuussa Kuopion Viinijuhlilla tapahtuneen vedon Leningrad Cowboysin yllätysvieraana. Itse levytyksestä hän on edelleen sitä mieltä, etteivät taidot olisi riittäneet kovassa seurassa.

– Olin ihan paska soittamaan, mutta se on hyvin miksattu. Pave Maijanen oli tuottajan siinä, ja hän miksasi sen tosi hyvin. Se kuulosti ihan hyvältä siinä, Salo toteaa.

Rocklegendan kautta tutuiksi maailmantähtien kanssa

Salo on vuosien saatossa oman F1-kuskin työnsä kautta päässyt tapaamaan maailman eturivin kitaristeja. Itsekseen ensialkeita opetellut Salo pääsi Arrows-aikanaan kovan luokan oppiin, kun hänen lehdistöavustajansa Christine Gorham oli naimisissa Thin Lizzy -yhteen kitaristin Scott Gorhamin kanssa.

Yhtyeen hajottua Gorhamilla oli aikaa opastaa Saloa.

– Hän oli usein kämpälläni Lontoossa. Joimme kaljaa ja soitimme. Siinä ne taidot hioutuivat, kun oli niin kova kitaristi opettajana, Salo muistelee Heikki Kullan kirjoittamassa elämäkerrassaan Mika Salo – Elämäni.

– Kävi kuitenkin niin, että Scott rikkoi kaikki kitarani, kun oli niin raju niiden kanssa. Meni aina kaikki kielet poikki, hän jatkaa.

Gorhamin kautta Salo pääsi tutustumaan suureen joukkoon rocklegendoja. Hän oli muun muassa seuraamassa Lontoon Chelsean studiolla Led Zeppelin -kaksikon Jimmy Pagen ja Robert Plantin levytyssessiota Chelsean studiolle.

Lisäksi hän pääsi keikoilla tutustumaan muun muassa Eric Claptoniin, Carlos Santanaan ja Bo Diddleyyn, jotka kaikki lahjoittivat F1-kuskille yhden kitaroistaan! Nuo kitarat komeilevat nykyään Salon kodin seinällä.

Eric Clapton antoi numeronsa, mutta Salo ei uskaltanut soittaa

Claptonin kitaran kielien väliin on ujutettu paperilappu, jossa lukee vieläpä kitaristin lankapuhelinnumero.

– Asuin Lontoossa ihan hänen naapurissaan, joten hän kirjoitti himanumeronsa siihen, että soita, kun olet Lontoossa. En uskaltanut koskaan soittaa, Salo toteaa.

Santanan kitara tarttui matkaan hiukan samaan tapaan.

– Kerran olin Sveitsissä katsomassa Santanan konserttia. Silloin joku turvamies tuli sanomaan, että mister Santana haluaisi tavata minut. Tuletko mukaan?

– Hän vei minut takahuoneeseen, jossa Carlos antoi minulle kitaran. En tiedä, miksi hän halusi tavata. Se oli ihan omituinen juttu. Juttelimme hänen kanssaan vähän aikaa, ja hän ojensi minulle kitaran, Salo kummastelee kirjassaan.

Kuinka paljon olet soitellut vielä viime vuosina?

– Tosi vähän. En oikeastaan ollenkaan enää vuosiin. Soittotaitoa pitäisi pitää koko ajan yllä tai muuten se katoaa aika nopeasti, Salo vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat