Formula ykkösten vuoden 2007 maailmanmestari Kimi Räikkönen tekee viikonloppuna jälleen uuden aluevaltauksen autourheilussa, kun hän ajaa ensimmäisen kilpailunsa Pohjois-Amerikan Nascar-sarjassa.
Vaikka Nascar on Yhdysvaltain ylivoimaisesti seuratuin moottoriurheilusarja, on se silti suomalaisille varsin tuntematon.
Nascar (National Association for Stock Car Auto Racing) on autourheilujärjestö, joka valvoo useita kilpasarjoja ympäri Pohjois-Amerikkaa. Suurimman huomion keräävät kolme pääluokkaa.
Räikkönen aloittaa Nascar-uransa Charlottessa kolmanneksi suurimmassa luokassa eli Truckissa. Truck-luokassa kilpaillaan avolavamalleilla.
Nascarin pääluokka on Sprint Cup, jossa kilpaillaan 1 500 -kiloisilla, 800-hevosvoimaisilla koppiautoilla. Toiseksi suurin luokka on Nationwide, jossa autot ovat samankaltaisia kuin Sprint Cupissa mutta hieman pienempiä ja tehottomampia.
Nascar-autot ovat nimellisesti jonkin merkkisiä, mutta teknisesti näillä putkirunkoisilla kilpureilla on hyvin vähän tekemistä katuautojen kanssa.
Tehokkaita ja kamalia ajaa
F1-autoihin verrattuna Nascar-autoista ei löydy lainkaan hienostunutta huipputeknologiaa, vaan autot ovat teknisesti hyvin yksinkertaisia. Ne ovat myös painavia verrattuna 600-kiloisiin F1-autoihin. Silti niillä pääsee reilusti yli 300 kilometriä tunnissa.
Nascar-autoa testanneen Mika Salon mukaan autojen ajettavuus on heikko.
- Ne ovat hirveitä ajaa. Raskaita kuin mitkä, hirveästi voimaa eikä ollenkaan ajo-ominaisuuksia. Tosi huonot renkaatkin niissä on, ne menettävät pidon nopeasti. Ja huonot jarrut, Salo kertoo.
- Kun ensimmäistä kertaa ajoin Nascar-autolla, olin 20 kierroksen jälkeen aivan loppu. Niillä ei voi puristaa, vaan pitää ajaa rennosti.
Nascariin ei liity samanlaista glamouria kuin F1:een, vaan sen imago on hyvin kansanomainen. Nascarin juuret ovat Yhdysvaltain syvässä etelässä, ja puolet kisoista ajetaan siellä.
Ovaalilla kisaaminen ei ole helppoa
Sprint Cup -kauteen kuuluu 36 kisaa, kahdessa pienemmässä luokassa kisoja on hieman vähemmän.
Melkein kaikki kisat ajetaan ovaaliradoilla, joilla erittäin tärkeää on imussa ajaminen. Ohituksia tulee yleensä liukuhihnalta ja kisat ratkeavat vasta lopussa. Pisteitä saa kisasijoitusten lisäksi myös johtokierroksista.
Varikkotaktiikka on tärkeässä roolissa ja kolarit sekoittavat kisoja, sillä radalle tulee turva-auto.
Vaikka ovaalin ajaminen saattaa tuntua yksinkertaiselta, tekee kisaamisesta Salon mukaan haastavaa monien pikkuasioiden vaikutus.
- Autot ovat tosi herkkiä muutoksille. Kisat ovat pitkiä, ja ilma ehtii muuttua moneen kertaan. Jos esimerkiksi taivaalle tulee yksi pilvenhattara, tulee autosta heti ihan erilainen ajaa. Pito on myös radan eri kohdissa erilainen.
Nascar-auton ohjaamosta ei näe juuri muualle kuin eteenpäin, ja kuskit saavat jatkuvasti radiossa tietoa ympärillä olevista autoista.
- Siinä pitää koko ajan miettiä tosissaan. Ja ympärillä on 40 autoa, jotka menevät kaasu pohjassa samaan suuntaan, Salo kertoo.
Räikkönen ajaa ensimmäisen Nascar-kisansa lauantain vastaisena yönä.
(MTV3-STT)