Mikä on naisen ejakulaatio?

Minkälainen ilmiö on naisen ejakulaatio? Mistä se johtuu? Seksologi vastaa!

Naisen ejakulaatio on keskustelupalstojen vakituinen aihe. Ilmiö tuntuu siten kiinnostavan kovasti ihmisiä. Vaikka naisen ejakulaatio on tunnettu ilmiönä jo tuhansia vuosia, ei aihepiiristä löydy kuin kymmenkunta kunnon lääketieteellistä tutkimusta. Koska asiatietoa on vähän ja sitä on todella vaikea saada, liittyy naisen ejakulaatioon hyvin paljon myyttejä ja uskomuksia.

Eiväthän naiset ejakuloi!

Pääosa naisen ejakulaation vastustajista on sitä mieltä, ettei nainen pysty ejakuloimaan, koska naisella ei ole siihen anatomista mahdollisuutta. Tämän harhaluulon vuoksi naisen ejakulaatiota on länsimaissa pidetty pääosin virtsankarkailuna.

Kaiken takana on kuitenkin naisen eturauhanen, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Skenen rauhanen. Aikuisen naisen eturauhanen painaa 2,6–5,2 grammaa, on 2,0–3,3 senttimetriä pitkä, 1,9 senttimetriä leveä ja korkeudeltaan yhden senttimetrin. Naisen eturauhanen tuottaa serotoniinia sekä nestettä, joka erittyy naisen ejakulaation aikana. Naisen eturauhasessa on noin 20–31 kanavaa, jotka aukeavat virtsaputkeen. Eturauhanen erittää nestettä siis vain virtsaputkeen – ei emättimeen.

Aina ei silti ole kyse ejakulaatiosta!

Aikuisviihteessä on entistä enemmän elokuvia, joissa naiset emättimen yläseinämään kohdistuvan stimulaation jälkeen erittävät hyvinkin valtoimenaan nestettä. Katsojat erehtyvät luulemaan tätä naisen ejakulaatioksi.

Kyseinen neste tulee kiihottumisen aikana toki virtsaputkesta eikä kyse ole virtsankarkailusta, mutta ei myöskään naisen ejakulaatiosta. Nesteen voimakkaalle purkautumiselle ei ole suomenkielistä vastinetta, mutta yleisesti puhutaan squirting-orgasmista, jossa neste sananmukaisesti roiskuu ulos naisen virtsaputkesta. Tämä ilmiö on ollut omiaan luomaan myös harhakuvaa yhdynnässä tapahtuvasta ponnistusinkontinessista, jossa virtsaa karkailee orgasmin aikana. Mistään lantionpohjan lihasten heikkoudesta ei tällaisessa orgasmissa kuitenkaan ole kyse. Itse asiassa kyseisillä naisilla on alapään lihakset todella hyvässä kunnossa.

Kyseessä ei silti ole naisen ejakulaatio. Naisen ejakulaatiossa erittyvä neste on peräisin naisen eturauhasesta. Neste on väriltään valkoista ja olemukseltaan paksua. Nestettä erittyy 0,89–0,52 millilitraa ja se sisältää pääasiassa PSA:ta eli prostataspesifistä antigeeniä. Olemukseltaan naisen ejakuloima neste muistuttaa hyvin paljon miehen siemennestettä.

Runsaasti roiskuva neste vastaavasti on peräisin virtsarakosta. Neste on väritöntä ja sitä erittyy 120,67–56,36 millilitraa. Neste sisältää pääasiassa ureaa, kreatiniinia, virtsahappoa ja hitusen PSA:ta. Kun tätä nestettä verrataan virtsankarkailun aikana erittyvään virtsaan, havaitaan, että karkaileva virtsa on keltaista ja määrältään vähäisempää (84,00–8,54 ml). Lisäksi urean ja virtsahapon määrät ovat orgasmin aikana erittyvässä nesteessä alle puolet virtsan sisältämistä määristä.

Naisen seksuaalianatomiassa on siis jälleen yksi uusi mysteeri lisää. Miksi orgasmin tai voimakkaan kiihottumisen aikana erittyy nestettä naisen eturauhasesta tai virtsarakosta?

Teksti: Seksologi Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja