Mikä on hyvä verenpaine?

Verenpaineesta puhuttaessa luvut menevät joskus sekaisin. Sen jälkeen, kun lääkäri on ilmoittanut verenpainemittauksen tulokset, ei aina muista, että mitkä olivatkaan koholla olevan verenpaineen lukemat. Dosentti Seppo Lehto kertaa verenpaineen tärkeät lukemat ja termit.

Kun verenpainetta mitataan, se ilmoitetaan aina kahdella luvulla, yläpaineella ja alapaineella. Yläpaine ilmoittaa valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Alapaine taas kertoo paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Mikäli verenpainemittauksen lukemat näyttävät suunnilleen 120/80, verenpaine on normaali. Jos lukema on 140/90, verenpaine on koholla, mutta silloin ei yleensä harkita vielä lääkehoitoa.

– Kun yläpaine on toistuvasti yli 160 ja alapaine vähintään 100, lääkehoitoa suositellaan normaalitilanteessa, Seppo Lehto kertoo.

Jos potilas sairastaa diabetesta, munuaissairautta tai hänellä on jokin sydän- ja verisuonisairaus, lääkityksen aloittamista voidaan harkita jo silloin, kun verenpaine on 140/90.

Kahvi, tupakka ja kävely kohottavat painetta

Kun verenpainemittaukseen menee, kannattaa huomioida, että jotkut asiat voivat vaikuttaa mittauksen tulokseen. Esimerkiksi reipas kävely juuri ennen verenpaineenmittausta voi nostaa lukemia.

– On tärkeää, että verenpaine mitataan lepotilassa. Jos on kävellyt rivakasti, pitäisi levätä vähintään 15 minuuttia kävelyn jälkeen, Lehto toteaa.

Myös tupakointi, kolajuomat ja kahvi voivat nostaa verenpainetta hetkellisesti. Etenkin jännittäminen voi aiheuttaa tulokseen todella isot muutokset, joten mittaustilanteessa pitäisi pyrkiä olemaan mahdollisimman rentoutunut.

Lue myös:

    Uusimmat