Miksi avioehtosopimus kannattaa tehdä ja miten se tehdään? Onko avioehtosopimuksessa kyseessä järki vai tunne? Kestääkö avioehdollinen suhde paremmin?
Avioehtosopimuksen tekeminen voi tuntua kaukaiselta asialta häitä suunniteltaessa. Toisille pareille avioehto on itsestään selvä asia ja toiset loukkaantuvat verisesti kumppaninsa ehdottaessa avioehdon tekemisestä.
Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, että avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä heidän omaisuuttaan ei jaeta avioliittolain pääsäännön mukaisesti tasan heidän kesken.
Lapsettomissa perheissä avioehdon tekeminen on yleisempää kuin lapsiperheissä. Liisa Vehmas-Turunen Helsingin oikeusaputoimistosta kertoo avioehtosopimusten määrän olevan vähäistä.
– Se on ikävää ottaen huomioon avioliittojen kestävyyden tänä päivänä, hän pohtii.
Avioehdon voi tehdä puolisot yhdessä tai jompikumpi. Salaa sitä ei voi puolisoltaan tehdä, sillä toisen on hyväksyttävä asia.
Vehmas-Turusen mielestä avioliiton pysyvyys ei ole avioehdosta kiinni. On parempi tehdä ensin avioehto ja purkaa se tarvittaessa myöhemmin.
– Avioehdon tekevä on järkevästi tunteva ihminen, Vehmas-Turunen kiteyttää.
Avio-oikeus ja avioehto
Kun puolisot solmivat avioliiton, kummallekin puolisolle syntyy avio-oikeus toisen omaisuuteen. Avio-oikeus on henkilökohtainen oikeus, joka kohdistuu toisen puolison omaisuuteen. Avioliiton purkautuessa avioeron tai kuoleman vuoksi, avio-oikeus merkitsee oikeutta saada omaisuuden osituksessa puolet puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöstä.
Puolisot voivat joko ennen avioliiton solmimista taikka avioliiton aikana tehdä avioehtosopimuksen. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, ettei kummallakaan taikka toisella ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Avio-oikeus voidaan sulkea pois kokonaan taikka osittain.
Avioehtosopimuksessa voidaan esimerkiksi määrätä, että puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toiselle puolisolle kuuluvaan omaisuuteen kuten esimerkiksi tämän perintönä saamaan maatilaan. Avioehtosopimuksessa voidaan myös sopia siitä, että puolisolla on avio-oikeus sellaiseen omaisuuteen, johon hänellä aikaisemmin tehdyn avioehtosopimuksen perusteella ei olisi oikeutta.
Avioehtosopimus tehdään kirjallisesti. Se päivätään ja allekirjoitetaan. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava se oikeaksi. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se toimitetaan maistraatille siellä rekisteröitäväksi.
Avioehtosopimus saattaa olla varsin monimutkainen sopimus. Avioehtosopimuksen tekemistä harkittaessa on aiheellista kääntyä asianajajan, valtion oikeusaputoimiston taikka muun asiantuntevan lakimiehen puoleen.
Yhteisen asunnon ja asuntoirtaimiston suoja
Avioliittolaissa on pyritty turvaamaan se, että perheen asunto ja siihen kuuluva irtaimisto säilyvät perheen käytössä myös silloin, kun tämä omaisuus kuuluu yksin toiselle puolisolle. Tämän vuoksi asunnon tai asuntoirtaimiston omistava puoliso ei saa ilman toisen puolison suostumusta myydä tai muutoin luovuttaa omaisuutta, joka yksinomaan tai pääasiallisesti on tarkoitettu käytettäväksi perheen asuntona eikä myöskään tällaiseen asuntoon kuuluvaa irtaimistoa.
Nämä asunnon myyntiä tai muuta luovuttamista koskevat rajoitukset koskevat sekä asuntona käytettyä kiinteistöä että asunto-osakkeita. Suostumus on tarpeen myös silloin, kun esimerkiksi asunto-osake kuuluu puolisoille yhteisesti yhtä suurin osuuksin ja toinen puolisoista aikoo myydä omistamansa osuuden jollekin ulkopuoliselle.
Mikäli puoliso lahjoittaa toiselle puolisolle irtainta omaisuutta, lahjoituksesta on ilmoitettava maistraattiin, jotta lahjansaaja voisi saada suojaa lahjanantajan velkojien takaisin saantivaatimuksilta konkurssissa ja ulosotossa.
Avioehtosopimus ja omaisuuden ositus
Avioehtosopimus vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan osituksessa. Avioehtosopimus koskee osituksen toimittamista sekä silloin, kun avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta että myös silloin, kun ositus toimitetaan avioeron perusteella.
Käytännössä on tavallisin avioehtosopimus, jossa määrätään, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton purkauduttua puolisoiden omaisuutta ei jaeta tasan, vaan kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa itsellään.
Avioehtosopimuksella voidaan myös määrätä, että puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toiselle puolisolle kuuluvaan omaisuuteen, esimerkiksi tämän perintönä saamaan maatilaan. Tämä määräys merkitsee sitä, että puolisoiden kesken jaetaan tasan kaikki muu omaisuus paitsi avioehtosopimuksessa mainittu maatila.
Avioehtosopimus ei kuitenkaan ole ehdottomasti sitova. Sen määräyksistä voidaan poiketa tai se voidaan jättää kokonaan huomiotta osituksen sovittelussa, jos avioehtosopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen.
- Rekisteröintihinnasto
- Avioehtosopimuksen rekisteröinti 46 euroa
- Aviopuolisoiden välisen lahjoitusta koskevan ilmoituksen rekisteröinti 46 euroa
- Avio-oikeuden poistamista koskevan ilmoituksen rekisteröinti 46 euroa
- Aviovarallisuussuhteeseen sovellettavaa lakia koskevan sopimuksen rekisteröinti 46 euroa
- Osituskirjan rekisteröinti (sisältää kuuluttamisen virallisessa lehdessä) 122 euroa
Teksti: Pirjo Hilakari
Kuvat: futureimagebank.com
Lähde: Maistraatti, Oikeusministeriö
Uusimmat
-
16:34
Suomi herää maanantaina sähköpainajaiseen: Hinta pomppaa 60 senttiin
-
16:23
Onnettomuus Eurajoella – kisa-auto törmäsi ihmiseen
-
16:12
Poliisi epäilee rikosta: Kaivantoon pudonnut mies kuoli Helsingin keskustassa
-
16:08
Jäätävää tunarointia – kameramies sekoili pahasti Timanttiliigassa
-
16:07
Miljoonan euron kolikko! Tanskassa tehtiin historiaa
-
16:00
Ensitreffit alttarilla -Taina paljasti MTV:lle jäätyneensä hetkellisesti nähdessään Matin ensi kertaa
-
15:53
Oscar Piastri voitti dramaattisen F1-kisan, lopussa raju kolari – näin Azerbaidzhanin GP eteni
-
15:33
Petteri Orpo otti Ylellä kantaa Sanna Marinin verosuunnitteluun
-
15:27
Tapio Suomisen kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa
-
15:27
Katso: Kalle Rovanperä heti ulos radalta! Suomalainen joutui hurjaan mankeliin
-
15:15
Tiesitkö? Tämän takia nouset lentokoneeseen aina vasemmalta puolelta
-
15:11
"Demaripojat ovat taas juoneet kaljaa ja ideoineet" – Helsingin pormestaripelissä juonitaan ennennäkemätöntä kuviota
-
15:00
Selviytyjät-kuvauksissa sairaalaan joutunut Henriikka kertoo kauhun hetkistä: "Sain kouristuksia"
-
14:32
Lindtman ripittää hallitusta eheytyshoidoista: "Rivit aivan sekaisin"
-
14:20
Maajoukkuepelaaja putosi parvekkeelta ja joutui tehohoitoon
-
14:18
"Tämä laki hajottaa maamme" – Italiassa yritetään kumota kiistelty laki kansanäänestyksellä
-
14:09
Lämmin sää saanut aikaan poikkeuksellisen hyönteisten syysvaelluksen Suomeen
-
14:06
Kuorsaus alkoi kuulua kesken Erika Vikmanin haastattelun – huomasitko tätä suorassa lähetyksessä?
-
14:06
Kuninkaallisasiantuntija analysoi MTV:lle Catherinen videon – hämmentyi täysin ja pisti merkille asian, joka osoittaa prinsessan roolin
-
13:49
Ainakin seitsemän ihmistä kuollut Eurooppaa riepottelevassa myrskyssä: "Kohtaamme ilmastonmuutoksen vaikutukset"
-
Lataa lisää