Mainos

Mika menetti Malagan bussiturmassa 6-vuotiaan tyttärensä – "Ne olivat piinaavat 19 tuntia, kun Katja oli kateissa"

4:12

Tasan 10 vuotta sitten oli lauantai. Kangasalalaisen Mika Liikan vaimo, tytär ja suvun muita naisia olivat Espanjassa Malagassa palaamassa bussilla lentokentälle ja kohti kotia viikon lomalta.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tasan vuosi sitten 19.4.2017. Videolla on ensimmäinen MTV:n uutislähetys tapahtuneen jälkeen aamulla 20.4.2008.

Liikka odotteli poikansa kanssa perheen naisia kotiin, kun myöhään illalla hän sai sukulaistytöltä puhelun. Suvun naisia kuljettanut bussi oli joutunut onnettomuuteen.

Sukulaistyttö kertoi hätääntyneenä, että hän, Liikan vaimo ja anoppi olivat sairaalassa mutta 6-vuotias Katja-tyttö oli kateissa. Sukulainen oli nostanut Katjan elossa ulos bussista pelastushenkilökunnan hoiviin. Sen jälkeen kenellääkään ei ollut tietoa tytöstä.

– Siitä alkoi lähes vuorokauden kestänyt piina. Yritin soittaa Espanjan konsulaattiin ja sairaalaan, mutta Katja oli hävinnyt. Kukaan ei osannut kertoa missä hän oli, isä sanoo.

Hädissään ja viimeisenä keinona Liikka soitti Iltalehteen. Lehden verkkosivuilla oli pyydetty ottamaan toimitukseen yhteyttä, mikäli tiesi jotain onnettomuudesta.

Iltalehden toimittaja sai yhteyden espanjalaistoimittajaan, joka puolestaan sai selville, että Katja oli kuollut pian bussista ulos nostamisen jälkeen.

Katja ehti olla kateissa 19 piinaavaa tuntia ennen kuin uutisista pahin tavoitti isän.

Sunnuntai-iltana poliisit olivat kodin ovella Kangasalla kertomassa suruviestiä.

Samanikäisten lasten kohtaaminen oli vaikeaa

Espanjan Malagassa yhdeksän vuotta sitten sattuneessa bussiturmassa kuoli 9 ja loukkaantui 38 ihmistä. Surmansa saaneiden joukossa oli kuusi naista, kaksi miestä ja 6-vuotias pikkutyttö, Katja.

Lomalaisia kuljettanut bussi oli matkalla Torremolinoksen ja Benalmadenan välisellä moottoritiellä, kun maastoauto lähti ohittamaan bussia. Maastoauton kuljettaja menetti autonsa hallinnan, törmäsi sivukaiteeseen ja paiskautui päin bussia. Bussi pyörähti katolleen törmäyksen voimasta.

Aurinkomatkojen ryhmää kuljettaneessa bussissa oli mukana yhteensä 49 ihmistä. Heistä kaikki kuljettajaa lukuun ottamatta olivat suomalaisia.

Liikka sanoo nyt yhdeksän vuotta turman jälkeen, että suru ei koskaan katoa, mutta sen kanssa oppii elämään. Hän kiittelee perheen Suomessa saamaa kriisiapua.

– Saman tien saimme Kangasalan seurakunnan diakoniatyön kautta kriisiapua meidän pojallemme. Hän on Katjaa kaksi vuotta vanhempi. Myös koko perhe sai keskusteluapua.

Tukea perhe on saanut myös Käpy lapsikuolemaperheet ry:n ryhmistä.

Liikka ajaa työkseen koulutaksia ja alkuun Katjan ikäisten lasten kohtaaminen tuntui vaikealta.

– Vieläkin sitä miettii, kun näkee nuoria, että Katja olisi nyt rippikouluikäinen. Ei kai se katoa koskaan, Liikka sanoo.

Kuski oli humalassa onnettomuushetkellä

Onnettomuudesta muistuttaa myös vaimon pahasti vaurioitunut käsi. Se ei koskaan palannut ennalleen ja vaimo on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä.

Onnettomuustutkinnassa selvisi, että maastoautoa kuljettanut mies ajoi tapahtumahetkellä reilua ylinopeutta ja oli humalassa. Turman jälkeen mies puhalsi 1,0 promillea. Mies tuomittiin 3,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, jonka lisäksi hän sai viiden vuoden ajokiellon

Liikka sanoo antaneensa anteeksi maastoauton kuljettajalle, vaikka alkureaktio olikin toisenlainen. Tuomion pituudella ei hänelle ollut niin paljon merkitystä, sen sijaan hän toivoi, että kuljettaja olisi joutunut katsomaan kuvia turmassa kuolleista.

– Jos se olisi pistänyt miettimään.

Liikka sanoo, ettei mieti onnettomuutta enää päivittäin, mutta asenne rattijuoppoja kohtaan on koventunut.

–  Olen sanonut kaikille, että jos näen jonkun lähtevän maistissa rattiin, ilmoitan siitä välittömästi poliisille.

Tänään Liikan kotona sytytetään jo aamusta kynttilä. Se on lipaston päällä Katjan kuvien vieressä.

– Haudalla käymme myös  niin kuin kaikkina muinakin vuosina, Liikka päättää.

17:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.