Mainos

Mikä huolettaa oikeusministeriä ja onko hän itse ollut vaarassa hairahtua kaidalta tieltä?

Tietoverkoissa tapahtuva rikollisuus ja terrorismi ovat asioita, jotka huolettavat eniten hiljattain oikeusministerinä aloittanutta Antti Häkkästä (kok).

– Tietoverkoissa tapahtuu toimintaa, joka ylittää maiden rajat, eikä meillä ole vielä riittäviä mekanismeja puuttua kaikkiin niihin ilmiöihin, mitä on tapahtumassa. Myös terrorismi vaarantaa meidän kaikkien kansalaisten turvallisuutta, ja oikeusministeriö on keskeisesti taklaamassa esimerkiksi terrorismin rahoitusta, Häkkänen kertoo.

Häkkäsen kasvoilta huoli ei kuitenkaan tänään paista, sillä hän on saapunut hyväntuulisena ja auringon lämmittäessä hyvissä ajoin Suomi Areenan Purjelavan keskustelutilaisuuteen. Pari kuukautta ministerinä toimineelle Häkkäselle uuden tehtävän tuomat haasteet eivät ole tulleet yllätyksenä. Heinäkuun kiireisyys on kuitenkin ollut uutta.

– Siis se, miten hektistä tämä työnteko voi olla myös heinäkuussa, Häkkänen sanoo painokkaasti ja jatkaa hymyillen, että myös Suomen kesään näyttää mahtuvan yllättävän paljon tapahtumia.

– Kun on kymmenen päivää lomaa tämän kuun lopussa, niin sitten pääsee ehkä vähän irroittautumaan.

Yksityisyydestään Häkkänen on tarkka, eikä halua paljastaa sen tarkemmin lomasuunnitelmiaan julkisuuteen.

Loman jälkeen Häkäsellä on mielenkiintoinen syyskausi tulossa, sillä oikeusministeriössä tarkastellaan parhaillaan muun muassa rangastusasteikkojen toimivuutta.

– Me teemme parhaillaan laajaa tutkimukseen perustuvaa arviointia. Syksyllä sitten tehdään johtopäätöksiä siitä, että tuleeko rangaistuksiin kiristyksiä ja minkälaisia.

Tarkastelussa on esimerkiksi väkivalta- ja seksuaalirikoksia, joista langetettavia rangaistuksia ainakin kansalaiset olisivat tutkimuksen mukaan valmiita kiristämään. Oikeusministeriö arvioi mahdollisia muutoksia juuri kansalaisten oikeustajusta ja tuomareiden käytännöistä tehdyn tutkimuksen perusteella.

Onko oikeusministeri Häkkänen muuten itse tehnyt koskaan mitään rikosta tai ollut ehkä lähellä tehdä?

– En, hän vastaa samantien, eikä tällä kertaa hymyile.

Poliittista esikuvaa kysyttäessä Häkkänen miettii, ettei sellaista oikeastaan ole, mutta hän kyllä arvostaa monia henkilöitä.

– Euroopassa Helmut Kohl oli sellainen henkilö, joka oli erittäin taitava poliitikko hyvin vaikeassa tilanteessa Saksojen yhdistäjänä. Myös Sauli Niinistö on osoittanut presidenttikaudellaan aika hyvää esimerkillistä johtajuutta, Häkkänen pohtii.


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.