Mainos

Mikä avuksi surun käsittelyyn? Tämä vastaus tuntemattomalle surevalle on paras mahdollinen

Reddit-käyttäjän viesti läheisensä menettäneelle on kenties lohduttavinta, mitä surevalle voisi koskaan sanoa.

Parhaita Redditin helmiä koostavalla Upvoted-sivustolla julkaistu teksti lähti leviämään netissä vauhdilla. Neljän vuoden takainen teksti on edelleen parasta, mitä tuntemattomalle surevalle on koskaan sanottu.

Reddit-käyttäjä GSnow’n kaunis teksti julkaistiin alunperin vastineeksi toiselle Reddit-käyttäjälle, joka pyysi apua surunsa käsittelemiseen.

Näin hänelle vastattiin.

"No niin, tässä se tulee. Minä olen vanha. Se tarkoittaa, että olen selviytynyt (tähän asti) ja menettänyt matkalla monta ihmistä. Olen menettänyt kavereita, parhaita ystäviä, tuttavia, työkavereita, isovanhempia, äidin, sukulaisia, opettajia, mentoreita, oppilaita, naapureita ja useita muita. Minulla ei ole lapsia, enkä pysty kuvittelemaan, miltä oman lapsen menettäminen tuntuu – mutta tämän haluan sanoa.

Toivon, että voisin sanoa tottuneeni kuolemaan, mutta niin ei koskaan käynyt. Enkä haluaisikaan käyvän. Joka ikinen kerta, kun joku rakastamani on kuollut, se on repinyt sydämeni auki. Ja niin sen kuuluukin. En haluaisi koskaan kuoleman vain tapahtuvan. Arpeni ovat merkki siitä, miten paljon rakastin menettämiäni ihmisiä ja miten paljon meidän suhteemme minulle merkitsi. Jos rakastin paljon, jäi siitä myös iso jälki.

Arvet ovat osoitus siitä, että pystyn rakastamaan paljon, elämään täysillä ja tietenkin myös haavoittumaan – mutta myös parantumaan. Eikä mikään ole vahvempaa kuin kerran korjattu. Arvet ovat rumia vain ihmisille, jotka eivät pysty näkemään.

Mitä tulee suruun, tulet huomaamaan, että se iskee aaltoina. Kun se osuu ensimmäisen kerran, se tuntuu ylitsepääsemättömältä. Kaikki ympärilläsi muistuttaa surustasi, etkä pysty tekemään mitään. Se voi olla fyysinen muisto, onnellinen tilanne tai valokuva. Se voi olla toinen ihminen, joka käy läpi samaa. Silloin voit vain olla ja kellua suruaallon päällä.

Alkuun aallot tuntuvat järjettömän suurilta, ja peittävät sinut alleen. Aaltoja tulee tasaisesti ja yhtä voimakkaasti joka kerta, etkä ehdi edes vetää henkeä välissä. Ajan myötä ne rauhoittuvat ja niitä tulee harvemmin. Välissä alatkin huomata, että pystyt taas hengittämään syvään ja elämään.

Jossain vaiheessa huomaat, että aallot ovat aina vain pienempiä. Pian osaat jo ennakoida niiden tulon: osaat odottaa niitä vuosipäivänä, jouluna ja syntymäpäivänä. Opit valmistautumaan niihin. Ja kun aalto osuu päällesi, huomaat, että selviät siitä.

Usko minua, vanhaa miestä. Aaltojen liike ei koskaan lopu, etkä oikeasti sitä toivoisikaan. Mutta totut siihen, että selviydyt niistä. Jos olet onnekas, sinulla on paljon arpia merkkinä suuresta määrästä rakkautta. Ja monta aaltoa, jotka ovat sinut siksi yrittäneet hajottaa."


Lähde: GOOD

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.