Miia julkaisi nostalgisen kuvan – moni keräili 1980-luvulla tällaisia kirjepapereita: "Suosikkeja söpöt eläinpaperit ja sellaiset, joissa oli joku tuoksu"

Moni muistaa 1980–1990-lukujen kirjepaperit, joissa oli kauniita kuvia ja tuoksujakin.

– Löysin pieniä kirjepapereita pahvilaatikosta, kun olin etsimässä vanhoja tarroja. Olin säästänyt niitä ala-asteelta asti, ja niitä oli kymmeniä erilaisia, Miia kertoo.

Kirjepaperit eläinkuvineen ja kauniine muotoineen toivat mieleen muistoja.

Monelle 1980–1990-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneelle kirjekaverit ja kirjeiden kirjoittaminen olivat tärkeitä harrastuksia. Paperit ja kuoret olivat kauniita, ja niissä oli kaikenlaisia kuvia. Monien muiden tapaan Miiakin keräsi ja vaihteli papereita.

– Osa on itse ostetuista vihkoista ja osa on saatu vaihtamalla koulukavereiden ja kirjekavereiden kanssa. Omia suosikkeja ovat olleet söpöt eläinpaperit, erikoiset muodot ja sellaiset, joissa oli joku tuoksu.

Kaikki paperit eivät päätyneet postin kannettaviksi.

– Salaiset, pienet kirjelappuset kiersivät myös luokassa, Miia muistaa.

Kimaltelevat kynät, tuoksuvat kumit, värilliset klemmarit

Kaikenlainen vaihtelu oli ala-asteella tärkeää.

– Papereita katsellessa tuli mieleen muitakin asioita, joita vaihdeltiin ja keräiltiin. Hienot, kimaltelevat kynät ja tuoksuvat kumit, kiiltokuvat ja myös värilliset klemmarit olivat kauniita pikkutytöstä. Aina koulun alkaessa oli tärkeää saada mieluinen kaunis penaali, ja niitä vertailtiin, Miia kuvailee.

Paperikokoelmastaan hän jakoi kuvan Facebookin 1980-lukuun keskittyneeseen ryhmään. Muut muistivat harrastaneensa samaa papereiden keräilyä.

– Moni pystyy palauttamaan mieleen tiettyjä tuoksuja, ja palaamaan lapsuuden hetkiin. Itse muistan papereiden lisäksi esimerkiksi joidenkin tuoksukynien tuoksun, hajutarrojen sekä vaikka uimahallin kioskin tuoksun. Sinne pääsi kerran, pari vuodessa, ja sai ostaa salmiakkijauhoa ja markan karkkipusseja, Miia kuvaa.

– Oli mukava lukea (kommentteja) ja huomata, että niin moni ihminen on kokenut ja elänyt samanlaista lapsuutta ja muistaa lisäksi asioita, jotka oli jo itse unohtanut – mutta pääsee nyt löytämään uudelleen.

Entä muistatko nämä?

Kuvagalleria 5 kuvaa - katso

Klassikkosatuja


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja