Mihail Gorbatshov järkyttyneenä Naton päätöksestä: "Kylmä sota muuttumassa aidoksi sodaksi"

Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov kritisoi Natoa lännen ja Venäjän välisen konfliktin kärjistämisestä.

Gorbatshovin mukaan Naton päätös lisätä joukkojaan Baltiaan ja Puolaan on "alku kylmän sodan muutokselle kohti aitoa sotaa". Gorbatshov kommentoi Naton toimia Interfaxille antamassaan haastattelussa lauantaina.

Entisen presidentin mukaan kansainvälisen yhteisön pitäisi tehdä kaikkensa estääkseen tilanteen muuttumisen sodaksi.

– Tietysti, Venäjän on nyt pakko jatkaa suojautumistaan, ja tämä hirveä prosessi pitää pysäyttää. Tähän prosessiin täytyy ottaa mukaan sekä kokeneita poliitikkoja että sotilaita, jotka ymmärtävät, mihin kaikki tämä voi johtaa, Gorbatshov sanoo venäläisviestimelle.

Myös Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja on kommentoinut kovasanaisesti Naton päätöksiä Facebookissa.

Konstantin Kosatshevin mukaan Naton päätös vahvistaa joukkojaan Puolassa ja Baltiassa on toisinto kylmän sodan logiikasta ja "kuin paluu kivikaudelle".

Kosatshev muistelee päivityksessään myös Britannian pääministerin Winston Churchillin roolia kylmän sodan alussa sekä Kuuban ohjuskriisin jälkeisiä sovinnon askelia.

Kosatshevin mukaan "uuden idänpolitiikan" luojan roolin otti aiemmin Saksa, joka muun muassa urakoi Venäjältä Saksaan johtavia kaasuputkia.

– Mutta nyt me näemme heikon, sanktioilla ja solidaarisuudella Eurooppaan sidotun (Saksan), jossa yhteen äänekkääseen puolueeseen kuuluu avoimia russofobeja. Eikä Yhdysvallat ainakaan siinä mitään menetä, Kosatshev kirjoittaa Facebookissa.

Venäläisviestimissä on korostettu useiden Nato-maiden haluavan tiiviimpää vuoropuhelua Venäjän kanssa.

Venäjän virallista reaktiota odotetaan ensi viikon keskiviikkona, jolloin Venäjä ja Nato neuvottelevat muun muassa Itämeren lentoturvallisuudesta sekä Ukrainasta.


Lue myös:

    Uusimmat