Mieslääkärin kommentti palkkakuilusta herättää raivoa somessa – "johtuu naisten omasta valinnasta"

Amerikkalaislääkärin kommentti vähemmän työskentelevistä naiskollegoista Dallas Medical Journal -lehdessä on aiheuttanut närää sosiaalisessa mediassa, kertoo muun muassa The Washington Post.

Videolla lapset kertovat, mihin äitejä tarvitaan.

– Kyllä, palkkakuilu on olemassa. Naislääkärit eivät työskentele yhtä paljon eivätkä hoida yhtä monia potilaita kuin mieslääkärit, kirjoitti itsekin lääkärinä työskentelevä Gary Tigger yhdysvaltalaisessa lääketieteellisessä lehdessä Dallas Medical Journalissa.

– Tämä johtuu naisten omasta valinnasta. He eivät yksinkertaisesti halua olla kiireisiä tai tehdä pitkiä työpäiviä. Tavallisesti he asettavat etusijalle jotain muuta, kuten perheen, sosiaalisen elämän, mitä tahansa, selittää Tigger.

– Tälle asialle ei pidä tehdä mitään, elleivät naiset todella halua työskennellä kovemmin. Jos eivät, heille pitäisikin maksaa vähemmän, Tigger jatkaa.

Kommentti herätti naislääkärien raivon

Kommentti on kerännyt harvinaisen paljon arvostelua sekä sen kirjoittajaa että julkaisijaa kohtaan.

 

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– Tällaisille väitteille – että naiset tienaavat vähemmän, sillä ovat tehottomampia ja keskittyneempiä perhe-elämäänsä – ei ole mitään tietoperustaa, twiittasi lääkäri Esther Choo.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– Tämä olisi siis tältä kuulta, eikä vuodelta 1950? irvaili Patrick Whittle.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– He laittoivat tämän ”Suuret ja kirkkaat ideat” -osion alle, mikä tarkoittaa jonkun toimituksesta ajattelevan tämän miehen sanoman olevan jotain järkevää, totesi lääkärinä työskentelevä Alethea Allen.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– Institutionaalisella tasolla haluaisin kysyä, miksi Dallas Medical Journal koki tällaisen peittelemättömän seksistisen kirjoituksen julkaisemisen hyväksyttäväksi? kysyi Tricia Rae Pendergrast.

Kirjoittaja ja julkaisija puolustautuivat

Trigger yritti tyynnytellä vihastuneita kollegoitaan sanomalla Dallas Morning News -ohjelmassa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut kertoa, että naislääkäreille pitäisi maksaa vähemmän, vaan että pienemmän palkan takana on tiettyjä syitä.

Dallas Medical Journal puolestaan totesi, että on turha ampua viestintuojaa.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Naislääkäreillä kolmanneksen pienempi palkka

Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset naislääkärit tienaavat 27,7 prosenttia vähemmän kuin mieskollegansa. Samassa tutkimuksessa todettiin, että kotona odottavat lapset söivät naislääkärin työaikaa keskimäärin 11 tunnilla viiikossa.

Lääkäri Kim Templeton sanoo CNN:n haastattelussa, että äitiyden tuomaa vastuuta käytetään naislääkäreitä vastaan.

– Jotkut ihmiset ovat sanoneet, että naislääkärit tienaavat mieslääkäreitä vähemmän, sillä he eivät hoida yhtä monia potilaita ja he ottavat vastuuta lapsistaan. Vuosikymmeniä myöhemmin oletus on, että mieslääkäreiden tulee tienata enemmän, koska niin he huolehtivat perheestään, kommentoi Templeton tutkimusta CNN:lle.

Lähde: The Washington Post, CNN, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja