Mies voi tuomita masennuksen: "On parempi lopettaa parisuhde, kuin kärsiä"

Kumppanin salakavala masennus voi ajaa suhteen karille. Miten nuoret miehet voivat suhtautua siihen, että kumppani sairastuu masennukseen?

"Sairastua masennukseen" särähtää nuoren miehen korviin: Jani*, 29, vetäytyy taaksepäin hartiat jäykkinä, silmät sivuille pälyillen ikään kuin eläin, joka on puolustuskannalla.

– Jos suhde on esimerkiksi vasta alkanut, eikä toista kohtaan ole vielä vakavia tunteita, ymmärrän jos sellaisen suhteen haluaa lopettaa heti ensi alkuun, jos tai kun toisella ilmenee masennus. Jotkut eivät vain voi elää sellaisen ihmisen kanssa, Jani kertoo.

– Jos esimerkiksi ei pidä jostain tietystä luonteenpiirteestä ihmisessä, kuten vaikkapa liiallisesta itsevarmuudesta tai pessimistisestä asenteesta, miksi pitäisi sietää masentuneisuuteen taipuvaisuutta? mies yrittää täsmentää.

Jani itse on paraikaa suhteessa, jonka toinen osapuoli on alkanut kulkea alakulo seuralaisenaan. Masennus on myös piinannut parin vuoden verran Janin hyvän ystävän tyttöystävää ja miehet ovat käyneet keskenään keskustelua aiheesta. Masennus on heidän silmissään suhteen kolmas pyörä, josta pitää päästä eroon pikimmiten tai muuten joku muu polkee suhteesta pois – tai jotakuta muuta. Janin ystävä on ollut turhautunut jatkuvan mielipahan tuudittamaan suhteeseen, koska hän ei koe osaavansa auttaa tyttöystäväänsä: omaa oloaan helpottaakseen hän on käynyt nukkumassa yönsä väärissä lakanoissa ja pohtinut jättävänsä kumppaninsa.

– Masennus voi vaan jatkua pidempään ja pahempana, jos kumppanilta ei saa vastakaikua ja tukea. Silloin onkin parempi lopettaa suhde, Jani kuvailee.

Jani itse on luvannut olla pitkäaikaisen tyttöystävänsä tukena, mutta silti hän suhtautuu aiheeseen hampaat irvessä.

– Siinä käy Jaakobin painia itsensä kanssa. Ihmettelen vain, että miksi kaikki ei vaan voi olla hyvin? Jani pohtii.

– Se on parin kommunikaatiosta kiinni, selvitäänkö siitä yhdessä. Uskon, että naiset kestävät paremmin, jos mies sairastuu masennukseen. Miehet turhautuvat helpommin, mutta mielestäni naiset taas sairastuvat helpommin.

Lopulta selviää, mistä Janin asenne johtuu. Sanat sairaus ja sairastua pelottavat. Nuoren miehen menneisyyttä varjostavat vakavat sairastapaukset lähipiirissä.

– Totta kai haluan olla toisen tukena, mutta en tiedä olisiko minusta siihen.

*Haastateltavan nimi muutettu.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja